דחוף!!! כתיבה לא אשורית במועד!

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/10/03 06:28 יד בתשרי התשסד

שאלה

הילקוט יוסף כותב (הלכות חול המועד, עמ' תקכ' סימן לח') : "אסור לכתוב (בכתיבה אשורית) בחול המועד...".

האם רק כתיבה אשורית (כתב דפוס) אסורה? האם כתב יד (היומיומי) מותר?

תשובה

בס"ד

ראה מה כתב בשו"ע אורח חיים סימן תקמה (ז)
"כל הדברים שמותר לכתוב - אפילו בלא שינוי מותר. וכל מה שאסור לכתוב - אפילו ע"י שינוי אסור".

ולכתוב בכתב שאינו כתב אשורי - הרי זה לפחות כמו כתיבה בשינוי שאסורה.

ומה שהרמ"א התיר בכתב פשוט היינו בגלל "שאינו מעשה אומן". על זה הביא המשנה ברורה שם "ועיין ס"ה דמבואר שם דאף בזה הכתב נהגו להחמיר לשנות. מכל מקום בענינינו שהוא צרכי רבים - אין צריך לשנות"

אם כן אתה רואה שהשו"ע לא הקיל בזה. והרמ"א שהקיל זה דוקא באופן שאינו מעשה אומן. ואע"פ שהרמ"א הקיל - המשנה ברורה להלכה סובר שאין להקל בזה.

למעשה - אין להקל בכתב כזה.

חג שמח.