דחוף!!! דופן סוכה שאינה מחוברת לסוכה?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/10/03 01:58 יג בתשרי התשסד

שאלה

בבית הכנסת, הסוכה בנויה במקום מוקף גדר אבן. גדר האבן הזו אינה גבוהה לכדי דופן (היא בערך 30-40 ס"מ) אך מעליה (בפחות משלושה טפחים) ישנה קורת עץ של הסוכה (שהיא עצמה בגודל טפח).

האם דופן הגדר שאינה מחוברת כלל לסוכה, אלא נמצאת מעט מאחוריו (ס"מ בודדים בלבד אם בכלל), בכלל מצטרפת לסוכה כדופן? אם כן, האם ניתן לכסות את דפנות הסוכה בסדינים, כך שבעצם הם חוצצים בין שלד הסוכה לדופן גדר האבן?

אני מקווה שהשאלה מספיק ברורה ומתנצל מראש על חוסר הבהירות. קצת קשה להסביר את העניין...

תשובה

בס"ד

[א- ]אם גובה הדפנות הוא שני מטר והסכך מונח בגובה שני מטר אבל הסכך מרוחק מהדפנות יותר מג' טפחים (24 ס"מ)
- הדופן אינה נחשבת כדופן הסוכה.

[ב- ]אם הדפנות נמוכות מגובה הסכך וכגון שגובהן מטר אחד בלבד כשהסוכה גובהה שני מטר. - אם הדפנות נמצאות מתחת לסכך - הדופן נחשבת כחלק מהסוכה.

[ג -] אם יש "סכך פסול" בין הדופן לבין הסכך הכשר. אם הסכך הפסול הוא פחות מארבע אמות (192 ס"מ) הדופן יכולה להיות חלק מהסוכה - ואם המרחק יותר מזה - היא לא נחשבת כחלק מהסוכה.

****

במקרה של שאלתך - אם הדופן מרוחקת מעט מהסכך - ניתן להניח סדין ש"יחבר" בינהם אע"פ שהוא לא ראוי לסכך בו.

אם הסדין לא מחובר לגדר האבן והגדר רחוקה מג' טפחים מקו הסכך ניתן להאריך את הסכך שיגיע לקו הגדר. או לחבר בין הסכך לגדר על ידי הסדין.

חג שמח