דבר תורה בסעודה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/09/11 19:32 ו באלול התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול, אם אני יושבת עם כמה בנות ואנחנו אוכלות יחד ולא נאמר דבר תורה,האם אפשר פשוט להגיד משהו כמו "כבר ברכתן ברכת המזון?!" בציניות או איזה משהו שישמע בצחוק?

הבנות גם ככה חושבות שאני איזה דוסית ואני לא רוצה שייקחו את זה ככפיה דתית...

תודה רבה!!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

את בהחלט צודקת בזהירות שלך מכפיה דתית. אסור לנו לגרום לאחרים להרגיש שבגלל החומרות שלנו אנחנו פוגעים בבחירה החופשית שלהם. זה יוצר התנגדות ורק מזיק.

דבר תורה בסעודה לא צריך להיות דווקא בקול רם ולא חייב לשתף את שאר הסועדים.
את יכולה לומר בשקט לעצמך או לקרוא בספר לעצמך איזו הלכה. אפשר גם לומר (לעצמך בשקט) פרק תהילים, ההמלצה היא על פרק כג "ד´ רועי לא אחסר" - "שהוא דבר תורה ותפילה על מזונותיו" (משנה ברורה קע; א).

בכל מקרה - בלי ציניות, ציניות הורסת ומזיקה! צריך להכיר את המסובים - יש שישמחו לשמוע דבר תורה או להשתתף בקריאת פרק תהילים - במקרה כזה כדאי להציע זאת. אבל אם את בטוחה שהם יקחו זאת ככפיה דתית תשאירי זאת לעצמך בצנעה.