גרביונים וכיסוי ראש

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 30/05/09 23:50 ז בסיון התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב ,

קראתי פעם על העינין של הגרבים פה ,באתר. אם צריך. והרב ענה "שנהוג להחמיר ולהשים" משו כזה.

שאלתי רב דתי לאומי אחר (היה חשוב לי שרב דתי לאומי יענה לי ולא חרדי) והוא בירר לי את העינין ואמר לי אם החצאית עד אחרי הברך אז חייב גרביים ואם החצאית ארוכה אז אין צורך בגרבים.

היה חשוב לי שחברות שלי ידעו שזה לא רק "בנות חרידיות" הולכות עם גרבים. הן לא קיבלו את מה שאמרתי.

הרב יכול לתת תשובה בנושא?

אם הן יראו את זה פה אני משערת שזה יעזור.

ועד שאלה, חברה שלי טעונת "שיש על מי לסמוך" כשנשים שמות כיסוי ראש חצי, שרואים להן חצי מהשיער, זה נכון?

תשובה

שלום

הגמ´ אומרת ´שוק באשה ערווה´. ועל כן אסור לגלות את השוק ברבים.
ישנה מחלוקת בין רוב הפוסקים לפרי מגדים בהגדרת המושג ´שוק´ (או יותר נכון בהגדרת המושג ´ארכובה- קניא´).
רוב הראשונים והאחרונים פסקו ששוק הוא החלק בין הירך לקרסול, אך הפרי מגדים סבר שהוא הירך עצמו.
על כן, לפי הפמ"ג מותר לכסות עד הברך, וזה מספיק, ולרוב הפוסקים יש לכסות עד הקרסול.

לכאורה, כיום כולם היו אמורים לפסוק כמו רוב הפוסקים, אך כיוון שהמשנ"ב פסק כפרמ"ג בזה, והמשנ"ב התקבל בכל ישראל, אזי חלק מאחרוני דורינו -בעיקר מהקהילה החרדית- נמשכו אחריו ופסקו כמותו, ומכאן מגיע המנהג שיכולות לכסות רק עד הברך.

אך כיוון שגם האחרונים המתירים כמשנ"ב יודעים שרוב הפוסקים (וגם הסברא במקראות) מורים ששוק הוא החלק בין הירך לקרסול, וכנראה המשנ"ב לא דייק בזה, הרי שגם לדעתם היום צריך לכסות את השוק לפחות ע"י גרב. ולכן הם פוסקים שגם אם מקילים כמשנ"ב והחצאית עד הברך, עדיין יש לכסות את השוק לפחות עם גרביים.

לסיכום-
לפי רוב הראשונים והאחרונים, יש לכסות עם חצאית עד הקרסול.
הפרמ"ג והמשנ"ב פסקו שיש לכסות רק עד הברך.
גם מי שפסק להקל כמשנ"ב סייג וכתב שיש בכל אופן לכסות עם גרב.
אמנם, מי שרוצה ללבוש חצאית עד הברך ללא גרב, יש לה על מי לסמוך- המשנה ברורה עצמו.

לגבי כיסוי ראש-
ישנן שלוש דעות:
א. הכל צריך לכסות (זהר, הובא במג"א ובאור הלכה)
ב. מותר שיגולה עד טפח מכל צד.
ג.מותר שיצאו רק קצוות שקופצות החוצה.

שלושת השיטות מעוגנות טוב בפוסקים, ומי שרוצה להוציא שיער עד טפח מכל הצדדים, יש לה על מי לסמוך.
אין דעה שמותר לכסות חצי.

כל טוב