גן עדן וגיהנום!

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 17/05/09 21:49 כג באייר התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב!

אין לי מישהו שמביא לי תשובה ממש

היכן כתוב על גדן והגיהנום בעולם הנשמות

והאם מתואר בידיוק גם איך נראה גן עדן וגיהנום !

תשובה

שלום

הכל בנחת ידידי.
התורה כולה מתרחשת בגן עדן, הוא ארץ ישראל (רמב"ן). אלא שגן עדן אינו רק מקום גאוגרפי אלא בעיקר מעלה רוחנית פנימית (מורה הנבוכים).
על כן, אין התורה מדברת על גן עדן, שהרי זו הנחת היסוד- הכל קורה בתוך הגן, והכל למען רכישת מעלת ארץ ישראל, היא מעלת הנבואה.
כמו גן עדן, גם גיא הינום הוא מקום גאוגרפי, זהו העמק הצמוד לשיפולי הר ציון, כיום יש מעליו את מוזיאון המחתרת עם הרכבל.
כמו גן עדן, גם גיהנם הוא בעיקר חסרון רוחני באדם. החסרון הזה התבטא בכך שנהגו בימי קדם לשרוף שם ילדים קטנים בעודם חיים לעבודת האלילים.

על כן, אנו עובדים את ד' כדי לאט לאט לשוב למעלת גן עדן ולזכות לשוב לארץ ישראל ולקודש שבה, ולטהר את טומאת הגיהנם שבנו. גורשנו מגן עדן בגלות, כפי שאדם גלה ממנה.

עולם הנשמות הוא עניין אחר, שולי. היהדות מרוכזת בחיי הקודש ולא בקודש שלאחר המוות. יש עולם נשמות, אך לא זו תכלית ישראל, אלא לתקן עולם במלכות ד' (כוזרי).

מסופר שהגר"א בכה לפני מתתו משום שעכשיו הוא לא יוכל יותר לקיים מצוות בעולם הגשמי, שהרי זו עיקר תכלית האדם.

חז"ל דיברו הרבה בעניין, בעיקר בפרק 'חלק' בסוף סנהדרין. דבריהם מכוונים לעניות דעתי בעיקר לכיוון הזה.

כל טוב