גיוס לבת-כיבוד הורים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/11/10 15:03 כד בחשון התשעא

שאלה

שלום,

רציתי לשאול, אם שירות לאומי וכיבוד הורים מתנגשים, מה גובר?

ז"א, אני יודעת שהרבנות הראשית אסרה לבנות להתגייס. אבל אני גם יודעת שיש התרים מסויימים.

אם ההורים שלי מאוד רוצה שאתגייס, הרי כיבוד הורים זאת מצווה מדאוריתא, ואיסור גיוס לבנות נקבע בסופו של דבר, בתור סייג לסייג לסייג.. [לא שאני חלילה מזלזלת בסייגים! רק שלדעתי לא צריך לקדש את הגדר, אלא את מה שהיא שומרת עליו]

תודה רבה !

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מצוות כיבוד הורים אינה לעשות כל מה שהם רוצים. אדם לא חייב לציית להוריו: עם מי להתחתן ומה ללמוד והיכן לגור - זו מצוות כיבוד הורים בכך שעושה להם נחת, אבל זו לא חובתו.
חובת כיבוד הורים היא לטפל בצרכים של ההורים במסירות רבה - לדאוג להם, גם לתנאים החומריים: לטפל בכל מה שנדרש לטובתם, וגם לתנאים החברתיים - להיות אתם, להקשיב ולשוחח אתם (גם זה לא באופן מוחלט על חשבון העבודה או הלימודים).
ודאי בענינים ערכיים ועניני תורה הבן חייב לציית לאמונתו וערכיו גם אם הם סותרים את רצון ההורים.

עייני בנושאים אלו בהרחבה:
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=1834