גזל

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 16/09/06 21:59 כג באלול התשסו

שאלה

שלום לכם!

תודה רבה לכם על התשובות! זה מאד מחזק!

במקומות בהם מוכרים איפור ישנם טסטרים, המאפשרים לנסות את האיפור או הבושם ולדעת אם הוא מתאים כדי לקנות.

האם מותר להיכנס לשם, להתאפר ולהתבשם ללא כל כוונה לקנות ואז ללכת?

שהרי המוכרים מודעים לזה שיש הרבה שעושות כך, והם מן הסתם מרשים. וחוץ מזה, אולי אולי בכל זאת אם מתאפרים שם סתם, בסוף יתלהבו מאיזשהו איפור או בושם (בושם לא נראה לי, כי הם בדר"כ מאאאד יקרים...) ואז בכל זאת יקנו אותו, אז המוכרים יצאו מורווחים בכל זאת?

תשובה

שלום וברכה
נקודת המוצא היא שזה אסור. זה ענף הן של דיני גזל והן של דיני אונאה, שכן אסור מבחינה הלכתית להיכנס לחנות ולעשות את עצמך כאילו אתה קונה עם כוונה מראש לא לקנות שום דבר.
במקרה בו את מדברת נראה שמותר, אם יד אפשרות תיאורטית שאם זה ימצא חן כן יקנו. ברם, אם אין שום כוונה לקנות והמטרה היא רק כדי להתבשם בחינם - הדבר אסור.

שיקול הדעת שהמוכרים יודעים שרבים עושים זאת והפקידו את הבושם לכל דיכפין צריך להיבדק כך: לו היית באה למוכר ואומרת לו שאין בכוונתך לקנות אלא רק להתבשם - האם היה מסכים.

כל טוב