גזל??.

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 02/11/13 20:59 כט בחשון התשעד

שאלה

1.לפי ספר במדבר פרק ה' פסוקים ה'-י' אדם שגזל מחברו ונשבע לשקר ורוצה לחזור בתשובה... בפני מי הוא נשבע? ולמה צריך להשבע?

2.האם רק אם גזל ונשבע צריך להתוודות ולהחזיר כפול ולהקריב איל הכיפורים או גם אם רק גזל?

3.למה הקורבן נקרא איל הכיפורים?

תשובה

שלום!

1. דיני פרשה זו מפורטים בעיקר בספר ויקרא (פרק ה' פסוקים כ"א-כ"ו). ודאי שאין צורך להישבע שבועה זו. מדובר שאדם שהכחיש שהוא חייב לחבירו והוסיף חטא על פשע בכך שנשבע לפניו שאינו חייב לו. במקרה כזה שאדם נשבע לשקר על מנת להפטר מחוב ממוני לחבירו - מלבד החיוב הממוני שהוא חייב לשלם נוסף חיוב של קרבן אשם.

2. אם רק גזל ולא נשבע על כך אינו חייב קרבן.

3. כיוון שחיוב הקרבן הוא לבוא דווקא מאיל - כלומר כבש זכר בן יותר משנה, והוא מובא על מנת לכפר על האדם.

בהצלחה!