גזל ואבק גזל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/10/02 16:21 ד בחשון התשסג

שאלה

שלום רב,

1. השאלתי ממשהו ספר לימוד, ואח"כ שמתי לב שהספר בעצם לא שלו אלא של מוסד לימודים כלשהו (שהמשאיל היה מורה שם), על הספר יש חותמת של המוסד האומרת שזהו רכוש פרטי של המוסד. האם מותר להשתמש בספר הנ"ל אע"פ שיכול להיות שהוא גזול? האם ניתן להניח שהספר לא גזול, ובדעת המוסד היה לתת אותו למרצים של אותו מוסד?

2. אשתי מביאה תמיד מהסופר כמויות של שקיות שמשמשות לאריזת המוצרים בסופר. אני מתכוון שהיא לוקחת שקיות שלא לצורך אריזה, אלא לצורך הבית, וכמובן שזה לא מטרת השקיות. דברתי איתה על כך שזה לא כל כך בסדר, ואין אם מי לדבר. עכשיו שהשקיות כבר בבית, האם אני יכול להשתמש בהם? בכל מקרה אשתי משתמשת בהם כל הזמן. ולעיתים מבקשת ממנו לעשות דברים שאני נצרך לשקיות הללו, מה עושים במצב כזה?

תשובה

בס"ד

1- אם לא נאמר לך במפורש שזה בהיתר - זה אסור בשימוש.

2- שאל את "מנהל הסופר" רשות פעם אחת ולתמיד, או שתשלם לו מראש עשר שקל לכל השקיות שאשתך תקח וכך הצלת את עצמך ואותה מאיסור גזל. אחרי שתעשה כן כדאי לומר לה כיון שמי שחושב כי הוא עושה איסור אע"פ שאינו איסור - צריך כפרה.