גזל באינטרנט

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/08/14 14:42 ח באב התשעד

שאלה

שלום לכבוד הרב,

ראיתי מספר תשובות בנושא אבל עד עכשיו לא קיבלתי תשובה מדוייקת.

מדובר בזכויות יוצרים והעתקת תוכנות.

בעולם שלנו מי שמכיר את עולם המחשבים יודע שהבסיס לכל דבר זה מערכת ההפעלה, WINDOWS. התכנה הזאת עולה המון אם רוצים לרכוש והיום בכל מקום שנחפש באינטרנט נמצא גרסאות שמישהו פרץ אותן ויכול להוריד בחינם, מספר אנשים אמרו לי שזה דין הפקר ויש אינטרס למייקרוסופט שכולם ישתמשו בתכנה שלהם ולא במתחרים והם מסתירים מכך עין. שאלתי האם מותר להוריד מהאינטרנט מערכת הפעלה זאת בחינם? או שאני עובר על גזל או משהו אחר.

שאלה שני אם קניתי את התכנה וזה רשיון למחשב אחד , ויש לי מספר מחשבים בבית, האם אני צריך לרכוש רשיון לכל מחשב? או שאני יכול להשתמש באותו רשיון לכל המחשבים שברשותי - כמובן שמדובר עלי כעל אדם פרטי ולא עסק.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אני סבור שאין מקום אפילו לשאלות כאלה.

בפרשת השבוע כתוב: ´ועשית הישר והטוב´
לכן גם אם היה מקום להערמה הלכתית - אין מקום לדברים כאלה בין אדם לחברו - בדרך שגורמת נזק לזולת.

הערמה הלכתית מתקיימת במכירת חמץ, בריבית בעסקאות כלכליות שמוסכמות מראש על שני הצדדים, במכירת קרקע בשמיטה וכד´
אבל לא כדי להתיר לנו ליהנות מעמל הזולת מבלי לשלם לו - לא כדי לגזול.
רק עתה קראנו בהפטרה של שבת חזון:
טו וּבְפָרִשְׂכֶם כַּפֵּיכֶם אַעְלִים עֵינַי מִכֶּם, גַּם כִּי תַרְבּוּ תְפִלָּה אֵינֶנִּי שֹׁמֵעַ, יְדֵיכֶם דָּמִים מָלֵאוּ. טז רַחֲצוּ, הִזַּכּוּ, הָסִירוּ רֹעַ מַעַלְלֵיכֶם מִנֶּגֶד עֵינָי, חִדְלוּ הָרֵעַ. יז לִמְדוּ הֵיטֵב, דִּרְשׁוּ מִשְׁפָּט, אַשְּׁרוּ חָמוֹץ, שִׁפְטוּ יָתוֹם, רִיבוּ אַלְמָנָה. יח לְכוּ נָא וְנִוָּכְחָה, יֹאמַר יְה-וָה, אִם יִהְיוּ חֲטָאֵיכֶם כַּשָּׁנִים - כַּשֶּׁלֶג יַלְבִּינוּ, אִם יַאְדִּימוּ כַתּוֹלָע - כַּצֶּמֶר יִהְיוּ. יט אִם תֹּאבוּ וּשְׁמַעְתֶּם, טוּב הָאָרֶץ תֹּאכֵלוּ...

כל מי שנוהג כך - צריך להפסיק מיד ולעשות תשובה גדולה - כולל קניה מידית של התכנה כפיצוי לשימוש שהוא עשה בלי רשות.

מוזר בעיני כיצד אנשים מקפידים על כשרות מהדרין באוכל וכד´ ולא מקפידים על כשרות בסיסית בעסקים.

לגופם של דברים - אמחיש את דברי בדוגמאות פשוטות:

אם יש מטע עם פרי שחקלאי עמל וטרח לגדל אותו, ובא מישהו ופרץ את הגדר, ועוד מישהו פרץ במקום אחר, וגם השלישי פרץ ...
והחקלאי עומד חסר אונים ואינו יכול לתקן את הגדר - הפרי הופך להיות הפקר?
אז גם אתה תצטרף לגזלנים ותגזול?
כל עוד הבעלים לא הודיע שהתוכנה היא חינם - מי שמשתמש ללא תשלום הוא גזלן לכל דבר.

באשר לשאלה השניה שלך: אם שכרת לעצמך חדר בבית מלון ושלמת לאדם אחד. אתה רשאי להכניס בסתר עוד חברים לחדר ולארח אותם, שיתקלחו וישנו במיטות המלון ויאכלו ארוחת בקר - הכל על בסיס התשלום שלך לאדם יחיד?
כך אין שום היתר לאחרים להשתמש בתכנה שנמכרה לאחד.