גזירות פרעה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/12/09 20:14 יג בטבת התשע

שאלה

כבוד הרב שלום,

הייתי מעוניין לדעת מה העונש שבני ישראל עשו

שנגזר עליהם שתינוקיהם יוטבעו בים סוף, עונש כלכך חמור שכזה בוודי נגרם על חטא חמור

תשובה

בס"ד
שלום רב,
השאלה שלך באה מתוך חשיבה מסויימת שהיא אפשרית אבל יש גם אפשרות אחרת.
אתה מניח שאם קורה משהו רע זה בודאי עונש על מעשים רעים שנעשו.
אבל התורה מלמדת אותנו שיכולים לקרות דברים רעים שהם לא עונש אלא הכנה לקראת תפקיד גדול וחשוב.
לדוגמא דוד, הנער הצעיר, לא חטא. להפך הוא התנדב להלחם עם גולית.
למרות זאת במשך מספר שנים שאול רודף אחריו ודוד נאלץ להמלט ולברוח.
לשיטתך, צריך לשאול: על מה נענש דוד?
אבל זו שאלה שגויה. דוד לא נענש. החיים הקשים של דוד הם הכנה לקראת היותו מלך ישראל. אכן לאחר שדוד הופך להיות מלך, הוא המלך הכי חשוב מכל המלכים שהיו בישראל.
התנ"ך מלמד אותנו שלעיתים הרוע הוא דרך נכונה לבניית האדם, הסבל מביא לצמיחתו הרוחנית.
כך צריך להבין גם את הסבל של ישראל במצרים. השעבוד אינו עונש אלא הכנה של העם לקראת קבלת התורה ולקראת החיים השלמים בארץ ישראל.
לאברהם נאמר "גר יהיה זרעך בארץ לא להם ועבדום וענו אותם..."
מכאן שזו תכנית אלוקית - עם ישראל צריך לעבור שעבוד במצרים מפני שכך הוא יוכשר להיות עם ד'.