בת שאינה רוצה לשמור מצוות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 07/08/06 13:07 יג באב התשסו

שאלה

מה עושים? בת בת 16 וחצי שהחליטה שנמאס לה ואינה מעוניינת לשמור מצוות. לא שבת לא כשרות ולא גדרי צניעות.

היא ילדה טובה, תלמידה חרוצה. אך בחודשים האחרונים נכנס בה ג'וק.

היא מכבדת אותנו, את הוריה, ובבית מתנהגת על מי מנוחות כאילו הכל בסדר. אך בחוץ היא עשויה לאכול לא כשר, להתעסק עם בנים בצורה מאוד לא צנועה.

גילית שהיא קוראת ספרי אפיקורסות, וביקשתי להחרים אותם ממנה והיא טענה שעד כאן. שאין לי זכות לצנזר לה את המוח.

היא טוענת שהיא מכבדת את מנהגי הבית (לא תחלל שבת בבית) אך אין לנו זכות להשתלט על מחשבותיה.

היא ילדה ובת טובה, חכמהנ וטובת לב. איך מתמודדים עם המצב הזה?

תודה

תשובה

שלום וברכה
זו שאלה קשה מאוד מאוד. קשה מאוד להיכנס לעולמה הפנימי, וקשה מאוד לדעת לייעץ מה לעשות.
אף על פי כן אני מציע לעשות כך –
לאור דברי חז"ל
לבנות איתה ביחד את הקומה הראשונה. הקומה הראשונה היא של בין אדם לחבירו. לטפח בה ביחד את הקביעה של מה ששנוי עליך אל תעשה לחברך, של דיני לשון הרע ואיסור הלבנת פנים וכדו'. בדרך זו מחד גיסא אתם לא כופים את עצמכם עליה בגיל שכבר לא ניתן לעשות דברים בכוח, ואתם מקבלים את הכרעתה, אולם מצד שני לא מוותרים עליה, כי אם מחליטים ביחד על התקדמות רוחנית בתחומים שמקובלים גם עליה. פעמים רבות ראיתי כי כשהולכים בדרך זו מבססים דמות הרוצה להתקדם עוד ועוד, והדבר מגיע גם לתחומי בין אדם למקום. ברם, גם אם זה לא מגיע לשם בכל מקרה בונים קומה ראשונה חשובה ומרכזית, שהיא עצמה דבר חשוב בפני עצמו.
איני רואה כל ברכה בכניסה לעימותים ובניסיון לכפות או לנהל מלחמת מאסף מתמדת. טוב יותר לקבל את הכרעתה, ומתוך הכרעתה לנסות ולהתקדם.

כל טוב