בשר חלק ליוצאי מרוקו

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 20/04/07 14:00 ב באייר התשסז

שאלה

שלום לכבוד הרב,

הובא לידיעתי שחלק מיוצאי עדת מרוקו נהגו לאכול בשר גם אם אינו חלק - על סמך פסיקת כמה רבנים שחיו באותה תקופה.

שאלתי:

אני נורא מעוניין לקרוא על פסיקה זו בספרות ההלכתית.

היכן אוכל למצוא מקורות לפסיקות אלו?

אם עד היום אכלתי בשר חלק, זו תהווה בעיה להתחיל לאכול גם בשר שאינו חלק?

תודה רבה ושבת שלום,

אוריאל.

תשובה

ב"ה

שלום.

הספרדים נוהגים כפסק בשולחן ערוך להקפיד מאוד על בשר חלק כפי שנפסק בשולחן ערוך יורה דעה לט
["כל מקום שאסרו סרוכת הריאה אין הפרש בין שתהא הסרכא דקה כחוט השערה בין שתהא עבה וחזקה ורחבה כגודל, ולא כאותם שממעכים ביד ואם נתמעכה תולין להקל, וכל הנוהג כן כאילו מאכיל טריפות לישראל. " ]

כלומר אם אחרי השחיטה בדקו את הריאות וגילו סירכא
(חומר המופרש מהבהמה על מנת לסתום חור שנוצר בראה)
זה אומר שהיה חור בריאה והבהמה התגברה על החור וסתמה אותו בעזרת סירכא.
ואם היה חור בריאה הבהמה טריפה!!!!!

וכל מי שממעך את הסירכא ביד ואומר שלא היה חור אם זה נתמעך כאילו מאכיל טרף !!!!
בשר חלק משמעותו שלא הייתה סירכא.

הספרדים קבלו עליהם את הפסק הזה של מרן השו"ע
והם מקפידים ונזהרים בדבר זה.
אם יש לך מסורת במשפחה שסומכת על פסיקת אחרת או על הנהגה אחרת אז "שמע בני מוסר אביך ואל תיטוש תורת אימך" כגון שיש תימנים שנהגו לאכול סוגים מסויימים של חגבים או להתפלל בנוסח מסויים .

ואם אין לך מוסרת כזו במשפחה אז אתה צריך לנהוג כפסק השו"ע ולאכול בשר חלק.

כדאי לך לעיין גם בספר ,חזון הצמחונות והשלום , של הרב קוק ואולי זה יקדם אותך באפיק נוסף.

בתאבון,

עוזיאל אליהו,

.