בשר ודגים

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 19/01/12 01:10 כד בטבת התשעב

שאלה

בס"ד

הסבר מדוייק בין חיוב מהתורה לבין חיוב מדרבנן ומדוע אנו מחוייבים לבצע את חיובי דרבנן?

בהמשך לנ"ל הבנתי שאכילת בשר ודגים אינן חיוב מן התורה אלא מדרבנן.

האם הן חיוב או מנהג?

מהן המקורות ?

תודה מראש

ושבת שלום

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

חיוב מן התורה הוא מה שנאמר בתורה במפורש, או שהתפרש על ידי חכמים בתורה שבעל פה, או הלכה למשה מסיני, וכן מה שנלמד בדרכי הלימוד בי"ג מדות שהתורה נדרשת בהם.

חיוב מדרבנן אלו סייגים שאמרו חכמים, כמו מוקצה בשבת, או עריות דרבנן, או תקנות כמו נר חנוכה נטילת ידיים ועוד,

חייבים לקיים את דברי חכמים מכח הפסוק: לא תסור,

ואלו דברי הרמב"ם בספר המצוות שורש א:
...כל מה שציוונו חכמים לעשותו, וכל מה שהזהירונו ממנו - כבר ציווה משה רבנו ע"ה בסיני, שהוא ציוונו לעשותו, והוא אמרו "על פי התורה אשר יורוך ועל המשפט אשר יגידו לך תעשה". והזהירנו, יתברך, מעבור דבר מכל מה שתיקנו אותו או גזרו, ואמר "לא תסור מכל אשר יורוך".

להרחבה ראי בקישור:

http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=2524

ביחס לאכילת בשר ודגים חכמים אסרו משום סכנה.

מקור
http://halachayomit.co.il/DisplayRead.asp?readID=161

בברכה,

דני ארגמן