ברכת המוציא והמזון

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 09/07/13 10:03 ב באב התשעג

שאלה

שלום רב,

אני מתנצלת על אורך השאלה וריבוי הסעיפים, אך אני ממש מבולבלת בהקשר לברכת "המוציא" ומאוד אשמח לפירוט הדבר:

1. כמה בדיוק לחם צריך לאכול כדי לברך אחריו את ברכת המזון, האם פרוסה זה מספיק? אם נטלתי ידיים ואכלתי סנדוויץ' ולא שבעתי ממנו, אין לברך ברכת המזון אחריו?

2. אם נטלתי ידיים ואכלתי כמות קטנה מאוד של לחם (למשל חצי פרוסה) ושבעתי ממנה (אכלתי יחד עם דברים אחרים כמו מוצרי חלב או ירקות) יש לברך ברכת המזון? אם ידעתי מראש שאני הולכת לאכול חצי פרוסת לחם בלבד, יש ליטול ידיים לפני כן?

3. אם חשבתי שלא אוכל לחם בארוחה (כי אני בדרך כלל כמעט ולא אוכלת לחם) ולא נטלתי ידיים ואז או שהתחשק לי באמצע כן לאכול לחם, או שפתאום הציאו לי באמצע הארוחה, מה עליי לעשות?

4. אם בירכתי "המוציא" ובסיום הארוחה נזכרתי שלא נטלתי ידיים לפני כן, עליי לברך את ברכת המזון או משהו אחר?

תודה רבה!

תשובה

שלום!

יישר כח על בירור ההלכה ועל השאלות!

אנסה לעשות קצת סדר בבלגן, זה לא מסובך:

[נטילת ידיים ]

- לפני שאוכלים לחם בכמות של כביצה - צריך ליטול ידיים בברכה. על פחות מזה - נוטלים בלי ברכה.

- אם באמצע ארוחה מחליטים לאכול לחם - צריך להפסיק וליטול ידיים.

[ברכת המוציא ]

- מברכים ברכת המוציא לפני כל כמות של לחם, אפילו ביס אחד.

[ברכת המזון ]

- מברכים ברכת המזון אחרי אכילת כזית לחם בכל אופן (גם אם שכחו ליטול ידיים, או שלא שבעו מהפרוסה).

- אפשר לברך ברכת המזון עד 72 דקות אחרי סיום האכילה (אפילו אם לא שבעים).

- אם עדיין שבעים מהאוכל אפשר לברך גם אם עברו יותר מ-72 דקות.

[שיעורי כזית וכביצה ]

- יש שתי שיטות מרכזיות איך מודדים כזית. השיטה הנכונה יותר היא ע"פ נפח. לפי זה שיעור כזית הוא 28 סמ"ק, ושיעור כביצה הוא פי שניים. 28 סמ"ק זה בערך הנפח של קופסת גפרורים עבה.

- כשמודדים נפח לא צריך לכווץ את הלחם, אלא משערים עם האויר שבפרוסה, אך לא עם חורים גדולים של הפרוסה (למשל חור של כסנטימטר שעובר מצד לצד בפרוסה).

- יש לשער שבחצי פרוסה (מהפרוסות האמצעיות של הלחם) יש כזית, ובפרוסה שלימה יש כביצה.

- יש מבני ספרד שנהגו למדוד את השיעורים במשקל, ולשיטה זו כזית שיעורו 28 גרם ושיעור כביצה הוא כ-47 גרם. המשקל משתנה מלחם ללחם, לפי כובדו.

כל טוב!