ברכה על ענבים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/07/10 15:44 ה באב התשע

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום!

ברצוני לשאול מדוע מברכים על ענבים בורא פרי העץ ולא בורא פרי הגפן, הרי ענבים זה גפן, וכתוב "פרי" הגפן ז"א ענב אז למה הברכה על ענב זה לא בורא פרי הגפן?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
´בורא פרי הגפן´ זו ברכה מיוחדת שנתקנה ליין כמו הברכה המיוחדת שנתקנה ללחם.
הלחם והיין הם מוצרים שלא קיימים בטבע. הקב"ה הטביע בטבע תכונות שמאפשרות לאדם להפיק לחם ויין (הלחם בזכות ההחמצה של הבצק שתופח ובזכות התגובה של הבצק לאפיה שיוצרת מוצר כל כך טעים ומוצלח; היין בזכות השמרים שיש באשכול הענבים שהם גורמים לתסיסת הסוכר והפיכתו לאלכוהול).
על חשיבותם של הלחם והיין לאדם מעיד כבר המשורר בתהילים: "להוציא לחם מן הארץ... ויין ישמח לבב אנוש... ולחם לבב אנוש יסעד".
כאשר מדובר על ענבים כפי שהם, הם נאכלים כמו כל פרות העץ ולכן מברכים עליהם בורא פרי העץ.