ברכה על נס

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 01/08/02 12:33 כג באב התשסב

שאלה

מתי וכיצד יברך אדם על נס שנעשה לו?

תשובה

א. "ויאמר יתרו ברוך ה' אשר הציל אתכם וגו'". מכאן למדו חז"ל שחייב אדם לברך על הנס.

ב. היום, לצערנו, רבות הסכנות בדרכים. לפיכך, מי שנעשה לו נס במקום מסוים כגון שנזרקה אבן לעברו, או עבר תאונת דרכים, או נפל לכביש וכמעט נדרס וכיו"ב שבדרך הטבע היה ראוי שימות וניצל מן המיתה,- בעת שיגיע לאותו מקום מברך בא"י אמ"ה שעשה לי נס במקום הזה.

ג. ברכה בשם ובמלכות היא רק אם חלפו ל' יום מראייה לראייה. אם עובר במקום יום יום, טוב שינהג לעצור במקום בכל ראש חדש ויברך שעשה לי נס במקום הזה בלא שם ומלכות.

ד. אם נעשו לו נסים רבים במקומות שונים, יברך במקום אחד ברכה אחת ויזכיר שם את כל המקומות שבהם נעשה לו נס.

ה. אדם שנעשה לו נס במקום מסוים, כל יוצאי ירכו מברכים בהגיעם למקום בשם ומלכות "שעשה נס לאבינו במקום הזה". יש מי שאומר כי רק יוצאי ירכו שנולדו לאחר הנס מברכים, ולא אלו שכבר היו בעולם בעת התרחשות הנס. לכן הללו יברכו בלא שם ומלכות שכן "ספק ברכות להקל" (כף החיים ריח סק"יט).

ו. אם נזרקה אבן או בקבוק תבערה ליד המכונית טוב לברך במקום זה בלא שם ומלכות.

ז. אדם שאירע לו נס טוב שיקרא פרשת קרבן תודה, ומעלין עליו כאילו הקריב, אעפ"י שכשיבנה ביהמ"ק במהרה בימינו יתחייב בקרבן תודה.