ברכה על לחם צימוקים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 20/12/01 13:05 ה בטבת התשסב

שאלה

שלום וברכה, כבוד הרב.

אבקש, אם אפשר, לבאר את התשובה לגבי שאלתי לפני מספר ימים לגבי ברכה על לחם צימוקים.

המתכון:

כוס מים

3 כוסות קמח

2 כפות שמן

חצי כוס צימוקים

חצי כוס סוכר

שמרים.

מהם המקורות לתשובת הרב: "מזונות" בשו"ע?

שאלה כללית יותר:

איך קובעים מהי ברכתו של מאפה מסויים?

שבת שלום וכל טוב.

תשובה

בשולחן ערוך אורח חיים סימן קסח סעיף ז כתוב: "פת הבאה בכיסנין יש מפרשים פת שעשוי כמין כיסים שממלאים אותם דבש או סוקר ואגוזים ושקדים ותבלין והם הנקראים רישקולא"ש ריאלחש"ו ויש אומרים שהיא עיסה שעירב בה דבש או שמן או חלב או מיני תבלין ואפאה והוא שיהיה טעם תערובת המי פירות או התבלין ניכר בעיסה"
על זה העיר הרמ"א: "ויש אומרים שזה נקרא פת גמור אלא אם כן יש בהם הרבה תבלין או דבש כמיני מתיקה שקורין לעקי"ך שכמעט הדבש והתבלין הם עיקר וכן נוהגים"
וממשיך השולחן ערוך "ויש מפרשים שהוא פת בין מתובלת בין שאינה מתובלת שעושים אותם כעבים יבשים וכוססין אותם והם הנקראים בישקוני"ש"
"והלכה כדברי כולם שלכל אלו הדברים נותנים להם דינים שאמרנו בפת הבאה בכסנין"

מכאן שלפי דעת השולחן ערוך תלוי בטעם ולפי דעת הרמ"א תלוי בכמות של חומרי המתיקה לפי הכמויות שכתבת ספרדים יברכו על כך מזונות ואשכנזים "המוציא"