ברכה על הנחת תפילין

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 31/08/03 12:47 ג באלול התשסג

שאלה

עפ"י האשכנזים אנו נוהגים לברך שתי ברכות בעת הנחת התפילין. אחת - "על הנחת תפילין" על תפילה של יד; והשניה - "על מצוות תפילין" על תפילה של ראש.

שאלותי אל הרב הן:

1. מאין לקוחה הברכה "על הנחת תפילין"?

2. מדוע יש לברך שתי ברכות נפרדות ושונות על

אותה המצווה?

3. אם מדובר במצווה אחת הנלמדת מהפסוק "וקשרתם

לאות על ידך והיו לטוטפות בין עינייך"

מדוע אנו מתייחסים אליהם כאל שתי מצוות

נפרדו לעניין הברכה, ואם המדובר בשתי

מצוות נפרדות (תפילה של יד ותפילה של ראש)

מדוע קיימים הבדלים במנהגים לעניין הברכות

על המצווה? שהרי לפי מנהג האר"י מברכים

רק ברכה אחת!

תשובה

בס"ד

שלום רב.

אקדים ואומר לך כי יסוד השיטות השונות הוא במה שכתוב בתורה: "וקשרתם לאות על ידך והיו לטוטפות בין עיניך" – מכאן למדה הגמרא במנחות שמצוות תפילין מחולקת לשתיים, ואין תפילה של ראש מעכבת תפילה של יד וכן להיפך, ולכן מי שיש ברשותו רק תפילה אחת מניחה ומברך עליה.

ולשאלותיך:
1 2 3 – מקור הברכה מדברי הגמרא המוזכרת והובאה בשולחן ערוך אורח חיים סימן פה סעיף קטן ט', ובמשנה ברורה שם סימן קטן ל"א (הדברים מופיעים בשם הרא"ש על הגמרא).

ודין מי שיש לו רק תפילה אחת – נפסק בשולחן ערוך אורח חחים סימן פ"ו סעיף א', ושם כתב הרב "שכל תפילה אחת היא מצווה בפני עצמה".

מכאן המקור לאלה שמברכים שתי ברכות על התפילין. אבל הספרדים כולם וחלק מהאשכנזים. (גם כל האשכנזים הותיקים שבצפת) מברכים רק ברכה אחת כיון שהם רואים את מצוות תפילין כמצווה אחת עם שני חלקים, ולכן הם נאמרו יחד ויש סדר בינהם.

בהצלחה
כל טוב.