בקשר לשמואל הנביא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/07/12 10:19 כא בתמוז התשעב

שאלה

בס"ד

שמואל- מתי ששאול הזמין את שמואל עם בעלת האוב,ושמואל קרא למשה(?) שיבוא איתו כי חשב שבאה הגאולה והוא צריך הגנה...

שאלה: הוא(שמואל) לא עם הקב"ה? הוא לא יודע שהגאולה ,זה לא זמנה?

בכלל ,זה נשמע מופרך שהוא דיבר מלמעלה...

תודה רבה מראש!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלה שלך מתייחסת לגמרא מסכת חגיגה דף ד עמוד ב שם קובע רבי אלעזר שיש להתירא מיום הדין ומוכיח זאת בפרוש הפסוקים בשמואל:
"רבי אלעזר כי מטי להאי קרא בכי (שמואל א כח, טו) ויאמר שמואל אל שאול למה הרגזתני להעלות אותי.
ומה שמואל הצדיק היה מתיירא מן הדין אנו על אחת כמה וכמה.
שמואל מאי היא דכתיב (שמואל א כח, יג) ותאמר האשה אל שאול אלהים ראיתי עולים עולים תרי משמע חד שמואל ואידך דאזל שמואל ואתייה למשה בהדיה אמר ליה דלמא חס ושלום לדינא מתבעינא קום בהדאי דליכא מילתא דכתבת באורייתא דלא קיימתיה..."
(תרגום: הלך שמואל והביא את משה עמו, אמר לו אולי חס ושלום קוראים לי לדין, בוא עמי שאין דבר שכתבת בתורה ולא קיימתי)

אכן מתאור זה עולה שיש דין שאינו במיתת האדם אלא בתאריך מאוחר יותר שיהיה לקראת תחית המתים, לקראת הגאולה האחרונה.
בשאלה "מה בדיוק יקרה בעתיד": ימות המשיח, עולם הבא ותחית המתים, רבו השיטות והדעות (עיין בשער הגמול של הרמב"ן שמביא שם את שיטתו ומחלוקתו על הרמב"ם) ואין לנו משנה סדורה ואחידה בנושא. גם תאור זה לא בא לומר לנו מה בדיוק קורה בעולמות העליונים, אין לנו תמונה מדויקת על כך ולכן זה לא יכול להיות מופרך.
התאור בחז"ל בא כדי לומר שאם יום הדין האחרון הטריד את שמואל, ודאי צריך להטריד אותנו ואי אפשר להתעלם ממנו.