בני יעקב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/11/13 19:35 יג בכסלו התשעד

שאלה

בס"ד

אומרים שבני יעקב היו כולם צדיקים

אז איך הם אכלו אבר מן החי?

היו חשודים על העריות?

ביזו את בני השפחות?

שנאו את אח שלהם?

ואיך יוסף דיבר לשון הרע?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

המקור לדבריך הוא פירוש רש"י:
כל רעה שהיה רואה באחיו בני לאה היה מגיד לאביו, שהיו אוכלין אבר מן החי, ומזלזלין בבני השפחות לקרותן עבדים, וחשודים על העריות.
ובשלשתן לקה. על אבר מן החי (לעיל פסוק לא) וישחטו שעיר עזים במכירתו, ולא אכלוהו חי. ועל דבה שספר עליהם שקורין לאחיהם עבדים, (תהלים קה יז) לעבד
נמכר יוסף. ועל העריות שספר עליהם, (להלן לט ז) ותשא אשת אדוניו וגו':

מתוך דברי רש"י לא ברור שהם באמת חטאו בדברים אלו - אפשר שאלו היו חשדות שוא שיוסף חשד בהם.
אפשר גם שהם חטאו וחזרו בתשובה.
אפשר גם להסביר בדרכים אחרות: הרשב"ם אומר שהדיבה היתה רק על כך שהם מזלזלים בבני השפחות.

הסיבה לשנאת יוסף היא קנאת האחים שהיה לה בסיס במציאות: גם כתונת הפסים וגם החלומות של יוסף.

הספורנו מסביר שהיה כאן מתח יותר עמוק: היתה תחושה שכמו אצל יצחק - גם במשפחה של יעקב יהיו בנים נבחרים (כמו יעקב אצל יצחק)ובנים שדוחים אותם מהמשפחה (כמו עשיו) ועל כך היה המאבק ומכך נוצרה השנאה הקשה.

אפשר שהקביעה שכל בני יעקב צדיקים מתייחסת למצב בתום הארועים ולא לכל שלב בהתמודדות עם הקשיים שלהם. בסוף הסיפור - בפרשת ויגש, כולם יוצאים מפוייסים.