בישול בשבת

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 15/04/02 12:34 ג באייר התשסב

שאלה

מה מותר לשים בתוך כלי ראשון, כלי שני וכלי שלישי? ועל מה מותר לערות מכלי ראשון , מכלי שני? תודה.

תשובה

ב"ה ו' אייר תשס"ב

ללירז שלום!

אסור לשים כל דבר בכלי ראשון העומד על גבי האש בין דבר לח בין דבר יבש בין שאינו מבושל או מבושל בין קר או חם.

אם הכלי הראשון אינו עומד על גבי האש אסור לשים בתוכו דבר לח שאינו מבושל כל צרכו או אפילו מבושל כל צרכו והצטנן לגמרי מבישולו, וכן דבר יבש שאינו מבושל כל צרכו.

דבר לח שהוא מבושל כל צרכו ולא הצטנן לגמרי יש מקילים לתתו בכלי ראשון ויש מחמירים, דבר יבש מבושל כל צרכו אפילו אם הוא צונן מותר לתת אותו בכלי ראשון.

אסור לערות מכלי ראשון אפילו אם אינו עומד על גבי האש על משקה קר אפילו מבושל כל צרכו או על דבר יבש שאינו מבושל כל צרכו.

מותר לערות על משקה פושר שלא הצטנן לגמרי או על דבר יבש מבושל כל צרכו.

לגבי כלי שני כיון שישנם מאכלים המתבשלים בכלי שני ואנו איננו בקיאים לדעת מה מתבשל ומה לא, אנו מחמירים שכל דבר שאינו מבושל קיים איסור לתתו גם בכלי שני, אם המים או התבשיל חמים בו בשיעור שהיד סולדת בהם. יוצאים מן הכלל הם המים, השמן והתבלין.

דבר לח מבושל כל צרכו גם אם הוא קר מותר לתתו בכל י שני.

עירוי מכלי שני יש להקל בו וכן לגבי כלי שלישי.

יש מחמירים בדברים שהם מתבשלים במהירות כמו עלי תה גם בכלי שלישי אם היד סולדת בו, ויש שהקלו בזה.

במקור הוא בעיקר בשולחן ערוך אורח חיים סימן שי"ח וספרי הפוסקים האחרונים.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת