בישול בשבת

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 17/11/16 09:58 טז בחשון התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב במסגרת שיעור הלכה אנו היינו צריכים לחשוב על שאלה הלכתית ולענות עליה. חשבנו על שאלה תיאורתית ואנו לא מוצאים את התשובה לשאלה :אם נופל מטאור ומבשל נקניקיות מהחום בשבת, מותר לאכול את הנקניקיות? התלבטנו אם זה נחשב תולדת אש או תולדת שמש. תוכל לעזור לנו? תודה

תשובה

שלום.
בשאלה הזו אין לכאורה קשר לשאלת תולדות האש או תולדות שמש, מכיון שהדיון ההוא נוגע לשאלת הבישול בשבת, כלומר שאדם עושה מעשה של בישול בשבת, שאז אם זה תולדות האש, זה איסור מהתורה. אם תולדות שמש, זה איסור מדברי חכמים. ואם זה ממש בישול בחום השמש עצמה, זה מותר.
כאן המקרה הוא על בישול שנעשה בשבת מעצמו, ללא התערבות אדם.
לכאורה אין באוכל בעיה של בישול, כיון שמה שאסור לגרום מערב שבת שיתבשל בשבת, זה במקום שיש חשש שיבוא להשפיע על גודל האש, או לערבב תוך כדי הבישול, מה שלא רלוונטי כאן.
ובכל זאת, נראה שהנקניקיות תהיינה אסורות, בגלל שבכניסת השבת הן לא היו מבושלות, ולכן יש להן דין של מוקצה, ואסור לטלטלן או לאוכלן.
כל טוב