בירורי גאולה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 30/05/09 21:46 ז בסיון התשסט

שאלה

בס"ד

לרב שלום.

מספר שאלות בענייני גאולה ומשיח:

1. מה ההבדל בין משיח בן דוד למשיח בן יוסף?

2. והמשיח עצמו- מה התפקיד שלו בפועל?

3. ימי בית המקדש השלישי- יהיה לנו בעוה"ז מעין עולם הבא בעצם? לאיזהמקום תשתנה עבודת ה' שלנו?

תשובה

שלום

א.הרמב"ן הסביר שמשיח בן יוסף הוא הגואל המכין את הדרך למשיח בן דוד שהוא הגואל האחרון.
ר' הלל משקלוב האריך לבאר בשם הגר"א את עניינו של משיח בן יוסף, שהוא בונה הקומה החומרית בישראל, כהכנה לקומה הרוחנית והשלימה של משיח בן דוד.
מרן הרב קוק כתב במאמרו 'מספד למשיח' שהציונות החילונית היא בבחינת משיח בן יוסף, הגואל החומרי, ועלינו לעלות למדריגת משיח בן דוד, ולתת למדינה את משמעותה הקדושה והעליונה.
בשם האר"י כתוב שמשיח בן יוסף עלול לההרג ע"י כוח של רשע, ושעלינו להתפלל שלא ימות. העומק של העניין הוא שעלינו לתת לציונות החילונית את משמעותה העליונה, מבלי לגרום לה להשבר ולהתפרק. זה קשה.

ב.עיין בנ"ל. הרמב"ם כתב שתפקיד המשיח הוא להיות מלך פוליטי שיקבץ ישראל לארץ ישראל וישיבם לאביהם שבשמיים. הוא אדם, ובסוף ימיו ימות.
המהר"ל כותב שלפני בוא המשיח ישנה 'בחינת משיח' דהיינו אוירה כללית ומגמה לעילוי העולם ותיקונו, להכין את הדרך למלך המשיח.

ג.לא יהיה בעולם הזה המתוקן (שהוא עולם הבא) שיעבוד מלכויות אלא שלום עולמי פוליטי ושלום עולמי רוחני, כולם יכירו בדבר ד' כשורש המציאות ויעבדו את ד', כל אומה בדרכה, בגדרי שבע מצוות בני נח. כולם יכירו בחשיבות ישראל כבני ד'.
ישנה מחלוקת תנאים אם ימות המשיח יהיו עם שינוי גם בחוקי הטבע של החי והצומח. אך זה ודאי שולי לעומת גאולת תרבות העולם מהאליליות לדבר ד'.

אני ממליץ ללמוד בעיון את הלכות מלכים לרמב"ם להבנת המשיח, ואת מאמר 'למהלך האידיאות בישראל' של הרב קוק להבנת מגמת העולם.

כל טוב