ביקור בקברות צדיקים - דעת הרמב"ם

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/08/03 16:34 כא באב התשסג

שאלה

שלום וערב טוב לכבוד הרב!

הרמבם כותב שאל ילך אדם לקברות צדיקים כי דבריהם הם זכרונם - האם ביקור בקברות צדיקים הוא מיותר לפי דבריו?

האם תפילה ליד קבר צדיק יש בה ערך נוסף על תפילה רגילה?

האם המנהג של ביקור בקברות צדיקים אינו מזכיר פולחן או עבודה זרה?

אנחנו הולכים הרבה לקברות צדיקים והשבוע שמעתי את הדיעה שהצגתי, מה דעתו של כבוד הרב?

תשובה

בס"ד

[דעת הרמב"ם]
כתב הרמב"ם ביד החזקה - בהלכות תעניות (פרק ד הלכה יח) "שבע תעניות האלו כל מקום שגוזרין אותם שם, אחר שמתפללין [יוצאין כל העם לבית הקברות ובוכין ומתחננים שם], כלומר הרי אתם מתים כאלו אם לא תשובו מדרכיכם".
ועוד כתב הרמב"ם בהלכות אבל ד ד:"והצדיקים אין בונים להם נפש על קברותיהם ...ולא יפנה אדם לבקר הקברות".

כתב המפרש המובהק של הרמב"ם - הרדב"ז להסביר את דברי הרמב"ם שלכאורה הם סותרים זה את זה כי אין כאן סתירה ומשמעות המילה "לבקר" אינה כמו "ביקור חולים" כמו של חבר אצל חבר שלו. אלא במשמעות של "ביקורת" : "ופירוש לבקר הקברות הוא - לפתוח הקבר לפקוד את המת. וזה יש בו משום דרכי האמורי. אבל לפקוד הקברות מבחוץ - אין חשש, וכן נהגו כל ישראל לפקוד את מתיהם ולהשתטח על קבריהם". כך כתב המפרש המובהק של הרמב"ם שידע יותר מכל אחד אחר את סגנונו ולשונו ומשמעות דבריו של הרמב"ם ופירושו נמצא צמוד אליו על הדף.
הכסף משנה - הלא הוא הב"י כתב שמשמעות דבריו היא על מה שכתב קודם לכן שצדיקים לא צריכים שיזכרו אותם על ידי ביקור בקברם. כיון שדבריהם הם הם זכרונם.

[דעת הגר"א]
יש תולים איסור ללכת לקברי צדיקים בדעת הגר"א. ובכן כל הקורא באגרתו של הגר"א יראה שכתב כי "נשים לא תלכנה לבית הקברות כלל". ובזה אין שום מחלוקת עם האר"י ז"ל כך גם דעתו וכך מובא גם בגמרא.

[דעת האר"י]
גם לפי דעת האר"י ז"ל גברים לא צריכים להסתובב בבית קברות סתם וכך מובא גם בגמרא שזה מביא רוח טומאה. ודבריו של האר"י מובאים בשער רוח הקודש דף מט.
כל זה אינו ענין לתפילה על קברי צדיקים שבזה הדריך האר"י את תלמידיו לילך ולהתפלל שם אפילו אם הם נמצאים בבית קברות.

ועוד אמר מורנו האר"י ז"ל – שהתפילה בקברות הצדיקים מועילה בעיקר בערבי ראשי חודשים ובט"ו לחודש. (עיין באריכות בשער הגילגולים בפתיחה).

[האם מחלוקת?]
ואם תעיין תמצא שדברי הגר"א מסכימים לגמרי עם דברי האר"י ז"ל וכך עשו תלמידיו של הגר"א כפי שמובא בתשובה המסבירה האם הליכה לקברי צדיקים - זה טוב או רע?
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=30086

ומכאן קבע לך כלל: להסתובב בבית קברות - אסור. להתפלל בקברי צדיקים - מותר.
ועוד כלל לא לעשות מחלוקת בין גדולי עולם במקום שאין מחלוקת.

[בטהרה]
בכל אופן מומלץ לגברים להגיע רק אחרי טהרה במקווה, ולנשים להגיע או בזמן שהן טהורות או לפחות לא בזמן ראייתן החודשית.

וה' יתברך יקבל תפילותינו ברצון
ובזכות שוכני עפר – יושיענו במהרה אמן.

וראה עוד הלכות קברי צדיקים
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=19139