ביצים קשות

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 07/01/02 02:16 כג בטבת התשסב

שאלה

האם מותר לבשל בתנור בשרי,(שיש לו גם אדים ) ביצים קשות לצורך ארוכה חלבית.

תשובה

שלום וברכה
האמת היא שלא הבנתי מה כוונתך "לבשל ביצים בתנור".
לכן הבאתי כאן את הדין ל: א. בישול בסיר ב.אפיה בתנור

א.בישול בסיר
לרוב , אנשים מחמירים שלא כהלכה בדינים הללו ללא צורך אלא מתוך חוסר ידע.
לכן אשתדל לציין פה את כל חילוקי המצבים האפשריים לפי ספרדים ואשכנזים
מקור ההלכה בשו"ע יור"ד סימן צ"ה סעיף א-ב.
למרות שאכתוב- "בישול אוכל פרווה בכלי בשרי" איני מתכון רק למציאות זו אלא גם להיפך- "בישול אוכל פרווה בכלי חלבי".

1. סיר בן יומו (שבשלו בו בשר ב- 24 שעות האחרונות) שבשלו בו מאכל פרווה

א. לכל הדעות מותר לאכול את המאכל חם בכליים חלביים.
ב. לאשכנזים- אסור לאוכלו עם חלב ממש (בדיעבד אם נתערב בחלב מותר).
ג. לספרדים- אם נתבשל כנ"ל, מותר לאכלו עם חלב
אין לבשל לכתחילב בסיר בשרי ע"מ לאכול עם חלב.
ד. מאכל שנצלה בכלי בשרי, יש מחמירים יותר מבישול, וסוברים שלכל הדעות אסור לאוכלו עם חלב(ש"ך סק"ג) אבל יש מתירים (חכמת אדם סימ' מח)

2. סיר נקי, שאינו בן יומו, שבשלו בו מאכל פרווה

א. לכל הדעות מותר לאכלו עם חלב.
ב. לאשכנזים- איו לבשל כנ"ל לכתחילה, כדי לאכלו עם חלב.
ג. לספרדים- מותר אפי' לבשל על מנת לאכול עם חלב.
ד. אם טגנו בצל או מאכל חריף בכלי זה, אע"פ שאינו בן יומו, כל התבשיל הופף להיות בשרי ואסור לאכלו עם חלב.

3. עוגה פרווה שנאפתה בתנור חלבי, מותר לאכלה לאחר סעודה בשרית מיד.

ב.שימוש בתנור (לבשרי ולחלבי)תשובה מאת הרב אליקים לבנון רבה של אלון מורה וראש ישיבת ההסדר ברכת יוסף
1. יש לייחד תא אחד לבשרי ותא אחד לחלבי/פרווה (אפשר גם בשרי/פרווה בתא אחד, אך עדיף חלבי/פרווה מפני שיש פחות שומן ולכלוך).
2. יש לייחד תבניות מיוחדות לכל סוג.
אם מדובר בתבניות 1. בתנור עם שני תאי אפיה (האפשרות העדיפה יותר):
3. הקטנות מִפּנים התנור שמניחים אותן על הרשת – יש לרכוש רשת מיוחדת לכל סוג (חלבי, בשרי, פרווה).
4. אפשר לאפות חלבי בתנור המיועד לכך, ומיד אח"כ לאפות בתבנית פרווה – אין צורך להמתין, אין צורך לחמם. יש לוודא שאין שאריות חלב, גבינה וכד' בעין.
5. לכתחילה רצוי לאפות אפיה חלבית לחוד, ופרווה לחוד. אם אפו יחד חלבי בתבניתו ופרווה בתבניתו באותו תא בו זמנית – המאפה הפרווה הוא בחזקת חלבי מותר לאוכלו לאחר בשר, אין לאוכלו בסעודה בשרית.
לגבי התבנית יש להמתין 24 שעות ואח"כ אפשר להמשיך ולהשתמש בה כתבנית פרווה.
6. מאכל פרווה שנאפה בתבנית חלבית או בשרית –
אם התבנית אינה בת יומה מחלב או מבשר והיתה נקיה לפני האפיה –
המאכל פרווה לכל דבר.
אם התבנית בת יומה מחלב או מבשר –
למנהג הספרדים – המאפה פרווה
למנהג האשכנזים – המאפה בחזקת חלבי או בשרי ואין לאוכלו עם המין השני.

2. בתנור עם תא אפיה אחד:
1. לכתחילה אין לאפות בשרי וחלבי כלל באותו תא אפיה.
2. אם אפה בשרי ורוצה לאפות חלבי – יש לנקות היטב את התנור ולהפעיל אותו על החום הגבוה ביותר למשך כחצי שעה.
אח"כ יכול לאפות חלבי בתבנית חלבית (וכן להיפך כמובן).

אם התשובה לא עונה על שאלתך אשמח לשמוע ממך שוב ביתר דיוק על השאלה ואז בע"ה אז אוכל להשיב כראוי