בינו לבינה -הסכמי קדם נישואין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/01/06 21:36 ה בטבת התשסו

שאלה

שלום רב.

מאחר והגעתי ל"פרקי", בטרם אחל להתעניין ולחפס אחר האדם המתאים לבניית בית, הייתי רוצה לדעת יותר דווקא על הסכמי הקדם נישואין. הבנתי שהם לא בתחום הממון, אלא מעין רשת בטחון, אבל רציתי לדעת למה? עד כמה? מה התוקף שלהם בבית הדין הרבני?

אני מאוד חוששת להכנס לקשר שיתברר כגרוע ובסופו "להתקע".

אשמח לתשובה,

נטע.

תשובה

שלום וברכה
סוגייה זו עולה בהרחבה בכתבי בגיליונות האחרונים של כתב העת "צהר".
באופן כללי, מדובר בניווט עדין בין הרצון שלא לדבר על פירוק המשפחה עוד לפני שהיא הוקמה ולא לדבר על תהליכי גישור ופישור ופירוק בשלב האהבה הגדולה, ובין המציאות המרה שאם משהו לא הולך פעמים רבות מדובר בניצול ודיכוי וקשיים מרובים. על כן, עמדת פוסקי ההלכה ביחס להסכמים אלה ברמה העקרונית היא מאוד עדינה.
יש סוגים שונים של הסכמים - מהפשוטים יותר המדברים על הסכם להליך מסוים אם הנישואין יעלו על שרטון, דרך הסכם ממוני, ועד לסוג מסוים של הסכמה לכפייה מסוימת של גט שהיא גבולית מאוד על פי ההלכה.
יש גם לזכור כי פעמים רבות הסכמי קדם נישואין לא פותרים את הבעיה שהם באו לפתור, אלא רק מסבכים את העסק.
אני מציע כי בשעה שזה יעמוד על הפרק ותמצאי בן זוג תחליטו ביניכם אם לעשות הסכם כזה, ואם כן - עשו את המינימליסטי שאין בו בעיות הלכיות מרובות. בעיקר הסכם העוסק בתחום הממוני ובתהליכים בשעת משבר, ולא בכפייה של פירוק המשפחה. אלו הסכמים המוכרים יותר על בתי הדין.

כל טוב ושמחינו בשמחות