בין אדם למקום ובין אדם לחברו

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/10/12 20:56 כט בתשרי התשעג

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!

רציתי לדעת מה קודם למה,בין אדם למקום או בין אדם לחברו,ומדוע?

האם ישנם הבדלים בין ההשקפות השונות?

בתודה מראש.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מקורות רבים מקדימים את החובה שבין אדם לחברו.
בפרקי אבות נאמר: דרך ארץ קדמה לתורה.
גם בספר הכוזרי כתוב שמצפים שנהיה בני אדם ורק אח"כ שנהיה קדושים.
רש"י מציין שדור הפלגה (בשונה מדור המבול) לא נמחה מפני שהיתה ביניהם אחווה.

אבל בפנימיות הדברים אין בכלל מקום להבחנה: הבסיס לחובות שבין אדם לחברו הוא רצון ד' = "ואהבת לרעך כמוך אני ד'!". לכן הכל נכלל במצוות שבין אדם למקום.