בחירה חופשית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/02/12 20:35 יח בשבט התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב

שאלתי היא: למה אדם וחווה נענשו, אם ברור שלא הייתה להם בחירה חופשית, והם נכשלו ולא הקשיבו לה', בכוונה בשביל ההמשך של העולם.

שלא יכול להיות שהעולם יהיה ממשיך ככה בגן עדן כשהכל מושלם בשבילהם

אז יהיה חייב להיות שהם יחטאו בשביל ששל ההמשך יהיה.. וכל המעשיות, וקורות עמ"י אז שאלתי היא מה הקטע של זה?.. למה הם נענשו?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

בתנ"ך מסופר מה שהתרחש לאחר שאדם וחוה חטאו ונענשו. לא מסופר מה היה יכול להיות אם לא היו חוטאים, מתוך כך מתעוררת השאלה שלך.
אפשר לשאול שאלה זו על כל חטא ועונש שהתרחשו מאז:
אם יעקב לא היה נוטל את ברכת עשיו איך היה מגיע לחרן ומתחתן עם רחל ולאה?
אם האחים לא היו מוכרים את יוסף איך ישראל היו יורדים למצרים?
אם פרעה לא היה מסרב להוציא את ישראל ממצרים איך היינו מציינים את חג הפסח?
אם שאול לא היה חוטא בעמלק איך היינו זוכים למלכות דוד?

התשובה לכל השאלות הללו - להבין שהקב"ה פועל באופק אפשרויות שהוא למעלה מכל דמיון. יש בשמים הרבה מאוד תרחישים שמותאמים לכל מה שבני אדם יכולים לעשות בעולם, לרע או לטוב.
לכן כל מי שחטא - מתוך בחירה חטא, ועל כן נענש.
אם לא היה חוטא, יש בשמים תרחיש כיצד לקדם את העולם למגמה הראויה גם ללא החטא.

יש עוד דרכים להשיב על שאלתך, הבאתי כאן את הדרך היותר פשוטה.