בחירה חופשית האומנם?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 24/07/09 02:12 ג באב התשסט

שאלה

שלום רב,

לאחרונה מטרידה אותי השאלה הבאה-

ידוע שמרגע לידתו של האדם מזווג לו הקב"ה את זיווגו ו"קובע" מי האדם שיהיה ראוי לו ביותר. ברור ומוחלט לי כי אין זה משפיע כלל על בחירתו החופשית של האדם. עצם העובדה שהדבר נקבע מראש בשמיים לא משפיע ולו במעט על החלטתו של האדם וודאי הוא שבסופו של דבר ההחלטה היא של האדם בלבד. אם כן, מטרידה אותי השאלה כיצד בן אדם, באפסיותו, יכול "לקלוע" לאדם הנכון? הרי הקב"ה שברא את העולם בכבודו ובעצמו ועשה ניסים ונפלאות מאין כמוהם ואין גבול ליכולתו וכוחו- ישב וחיבר בין הנשמות, אז כיצד אנחנו, הקטנים ודלי התבונה יכולים להגיע לבחירה הנכונה ולמצוא את האדם שבחוכמתו האינסופית של הקב"ה יועד לנו?

תודה

תשובה

בסיעתא דישמיא.
ברכה ושלום!

למרות קטנותו של האדם מול בורא העולם נתן לנו הקבה כלי שבעזרתו נוכל להתמודד.
כלי זה נקרא בחירה חופשית כפי שנאמר בתורה בספר דברים["ראה נתתי לפניכם את החיים ואת הטוב את המוות ואת הרע,ובחרת..."]
הבחירה החופשית כשמה כן היא,חופשית,ריבונית ומשוחררת.
כל הבחירות שהאדם עושה הם הבחירות שלו ואם זכאי הוא מסיעים בידו משמים.
"בדרך שאדם רוצה לילך,בה מוליכים אותו.."
אומנם במישור האלוקי שאיננו קשור לאדם,הקבה יודע מה היה מה הווה ומה יהיה.
אך אין דבר זה מונע את בחירתו המשוחררת והחופשית של האדם.
משל למה הדבר דומה:אם נשים צלחת של ממתקים וצלחת של עוף ואורז מול ילד קטן,אנו יודעם מראש שהוא יבחר בממתקים אבל הבחירה החופשית הייתה,ותהייה של הילד.
כך הדבר לגבי כל אדם.
אנו בוחרים בחירה חופשית,לעיתים בחירות טובות ומוצלחות,[{ובכך אנו מכוונים באופן לא מודע לרצון ה'}]
ולעיתים אנו בוחרים בבחירות רעות וגרועות,ובכך אנו מחטיאים-מפספסים[{חוטאים ומחטיאים את המטרה ולא מכוונים לרצון ה'}]

ויהי רצון שנזכה לבחור תמיד בחיים ובטוב..
אמן.
בברכה.
עוזיאל אליהו.