בגדים חדשים בשלושת השבועות

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 13/08/02 22:59 ה באלול התשסב

שאלה

האם מותר לקנות בגדים חדשים בימי בין המצרים, והאם מותר ללבוש בגדים חדשים או בגדים שכובסו?

תשובה

א. אומרים שכיון שמעיקר הדין מברכים "שהחיינו" בעת קנייתם, אין לקנותם. אולם כיון שהמנהג כיום הוא לברך רק בזמן השימוש, מותר לקנות.

ב. אבל מר"ח אב אין לקנות, לא בגדים חדשים, לא ריהוט ולא תכשיטים, אלא אם כן הם לצורך חתן וכלה. ויש אומרים שבימים אלו צריך למעט במשא ומתן, ולא יעסוק אדם אלא כדי פרנסתו. רק אם מתקיים יריד, או מוצא סחורה בזול - הרי זה כדבר האבד, ומותר.

ג. הנוהגים כרמ"א אינם לובשים בתשעת הימים שמר"ח אב בגדים מכובסים ומגוהצים, אא"כ לבשו אותם קודם למשך כשעה.

ד. המדובר הוא על בגדים עליונים, אבל בגדים תחתונים, כגון גרביים, או בגדים שנתלכלכו בזיעה, מותר להחליפם.

ה. וכן אין לובשים בגד חדש, גם אם אין מברכים עליו "שהחיינו". אמנם, נשים שגרביהן נקרעו, רשאיות לקנות להן גרביים חדשות, ואינן צריכות להתאמץ לתקן את הישנות, כיון שגם במשך כל השנה לא נהגו הנשים לתקן את גרביהן כבעבר.

ו. גם המחמירים שלא ללבוש בגדים מכובסים רק בשבוע שחל בו ט' באב, נוהגים שלא לחדש כל בגד שהוא, גם אם אין מברכים עליו "שהחיינו", החל מראש חודש.