אתר חדשות

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 22/06/12 09:53 ב בתמוז התשעב

שאלה

האם לאתר חדשות מותר לכתוב כותרות שבעצם נותנות פרשנות למתרחש ועל ידי כך קיים סיכוי סביר שהכותרת כלל אינה משקפת את המציאות ואולי אפילו שקרית?

האם זה לגיטימי בהנחה שאתר החדשות מספק לקוראיו את מה שהם מעוניינים לשמוע או שמא זה אסור ויש בזה גניבת דעת ואי-אמת?

למשל כאשר איש ציבור מתבטא באמירה כללית על אנשים שעשו מעשה מסויים, ולא פירש כוונתו. בלא מעט מקרים, אתרי החדשות מחליטים שהם מבינים במה מדובר ומפרסמים בשמו אמירות שונות. האם זה מותר?

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

לפרש מותר בתנאי שזה כתוב כפרשנות ולא כעובדה.

לא כל שקר הוא גניבת דעת, אלא אם אדם עושה או אומר דבר שגורם לחברו לחשוב שעשה לו טובה, ובכך מכיר לו טובה, למשל מי שפותח חבית לקונה ואומר שבשבילו פתח אותה, ובאמת בכל מקרה היה פותח אותה.

וכאן אין החזקת טובה ברמאות,

[אך יש מקום לומר שהקוראים נהנים ומחזיקים טובה לאתר כאלו מספקים להם חדשות עי' אנציקלופדיה תלמודית כרך ו ערך גניבת דעת, ובהערה 77]

אם הפרשנות ביחס לאותה אמירה לא נכונה בודאי שאסור, ויש בזה גם לשון הרע של האתר על האדם אם אלו דברי גנאי או שיש בהם להזיק לו.

בברכה,

דני ארגמן