ארץ ישראל - בעיה בפסוקים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/10/12 19:23 ח בחשון התשעג

שאלה

הרב, אני מצרף את גבולות הארץ על פי יחזקאל:

"כֹּה אָמַר, אֲדֹנָי ה', גֵּה גְבוּל אֲשֶׁר תִּתְנַחֲלוּ אֶת-הָאָרֶץ, לִשְׁנֵי עָשָׂר שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל- -יוֹסֵף, חֲבָלִים. וּנְחַלְתֶּם אוֹתָהּ, אִישׁ כְּאָחִיו, אֲשֶׁר נָשָׂאתִי אֶת-יָדִי, לְתִתָּהּ לַאֲבֹתֵיכֶם; וְנָפְלָה הָאָרֶץ הַזֹּאת, לָכֶם- -בְּנַחֲלָה. וְזֶה, גְּבוּל הָאָרֶץ: לִפְאַת צָפוֹנָה מִן-הַיָּם הַגָּדוֹל, הַדֶּרֶךְ חֶתְלֹן- -לְבוֹא צְדָדָה. חֲמָת בֵּרוֹתָה, סִבְרַיִם, אֲשֶׁר בֵּין-גְּבוּל דַּמֶּשֶׂק, וּבֵין גְּבוּל חֲמָת; חָצֵר, הַתִּיכוֹן, אֲשֶׁר, אֶל-גְּבוּל חַוְרָן. וְהָיָה גְבוּל מִן-הַיָּם, חֲצַר עֵינוֹן גְּבוּל דַּמֶּשֶׂק, וְצָפוֹן צָפוֹנָה, וּגְבוּל חֲמָת; וְאֵת, פְּאַת צָפוֹן. וּפְאַת קָדִים מִבֵּין חַוְרָן וּמִבֵּין-דַּמֶּשֶׂק וּמִבֵּין הַגִּלְעָד וּמִבֵּין אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל, הַיַּרְדֵּן- -מִגְּבוּל עַל-הַיָּם הַקַּדְמוֹנִי, תָּמֹדּוּ; וְאֵת, פְּאַת קָדִימָה. וּפְאַת, נֶגֶב תֵּימָנָה, מִתָּמָר עַד-מֵי מְרִיבוֹת קָדֵשׁ, נַחֲלָה אֶל-הַיָּם הַגָּדוֹל; וְאֵת פְּאַת-תֵּימָנָה, נֶגְבָּה. וּפְאַת-יָם, הַיָּם הַגָּדוֹל, מִגְּבוּל, עַד-נֹכַח לְבוֹא חֲמָת; זֹאת, פְּאַת-יָם." (יחזקאל מ"ז, 13-20)

ושמתי לב שמשהו פה לא הגיוני... הרי אנחנו מדברים על גבולות ארץ ישראל. למה יחזקאל אומר "ופאת קדים מבין חורן ומבין דמשק ומבין הגלעד ומבין ארץ ישראל"? למה הוא שם את ארץ ישראל בתוך הגבולות של ארץ ישראל? משהו פה לא מובן לי...

והאם הארץ המובטחת היא ארץ ישראל, או שארץ ישראל זו ארץ קטנה מתוך ארץ גדולה שנקראת "הארץ המובטחת"? אני מבולבל...

תודה הרב, שבוע טוב וברכות

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יחזקאל מתאר דברים לעתיד לבוא. אלו גבולות רחבים ממה שישראל ישבו עד כה.
בתאור הגבול המזרחי כשיחזקאל מגיע לגבול 'הישן' כלומר אותו קטע גבול בו ישבו ישראל גם בימי התנ"ך, הוא קורא לו 'ארץ ישראל'.
במילים אחרות: הארץ המובטחת יותר גדולה מהאזור בו ישבו ישראל בימי התנ"ך.