אסור ניחוש

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/02/05 17:22 כג בשבט התשסה

שאלה

שלום!

אני עובד בסביבה חילונית ומידי יום שלישי וחמישי מתקבצים מספר חברים לעבודה וממלאים טופס לוטו או טוטו. לאחרונה הציעו גם לי להצטרף לקבוצה המצומצמת, אולם עניתי להם שאני

לא יודע עם מותר לי מבחינה הלכתית.

משהו אמר לי בעבר, שהלוטו הוא עברה על אסור נחוש וכך גם הטוטו. כאשר הטוטו הוא גם הימור על משחקים שנערכים בשבת, וכך גם הרווח הכספי

הוא על "עבודה" שנעשתה בשבת.

רציתי לשאול האם נכונים הדברים ומה אומרת ההלכה על נושא זה.

תודה רבה וישר כוח.

תשובה

שלום וברכה
א. אין כל קשר לאיסור ניחוש בטופס זה. איסור ניחוש הוא קבלת הכרעות בעזרת גורל או ניחוש אחר, אולם זה אינו קשור לנושא של מילוי הטספים.
ב. ברם, מילוי הטפסים הוא בעייתי משני כיוונים אחרים. ראשון בהם הוא "אסמכתא", כלומר: קבלת דבר ממישהו אחר (במקרה זו הלוטו או הטוטו) שהוא לא רוצה למעשה לתת אותו. לא אכנס לכל הדיון. אומר רק שלדעת רבים כאשר מדובר בחברה בע"מ ובהקשר זה הדבר מותר, אם כי היו פוסקים (בעיקר ספרדים) שאסרו.
ג. בעיה שניה, ספציפית לטוטו, הוא שמדובר בסיוע ישיר לחילול שבת, ובהקשר של חילולי שבת.

הלכה למעשה:
מותר לשלוח לוטו. עדיף מאוד מאוד שלא טוטו, ואני חושב שהדבר אסור.

כל טוב