אמירת שם ה' א-ל בשירה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/11/09 00:39 יט בחשון התשע

שאלה

ברצוני ללמד ילדים שירים החדורים אמונה וקדושה

כמהלך חינוכי אבל בתוך השירים הזמר כתב את שם ה' במלה "אל". האם לשיר אם הילדים "קל" במקום "אל" או להשאיר את המילים כך. מה עוד הזמר שר את המילה אל בעצמו. אני מצרף דוגמא של משפט מהשיר:

בלב ליבך מקום מקדש "האל"

ועמים רבים למראך ליבם הולם

אך אין כאהבה, וכשבועת ישראל

תשכח ימיני, אם אשכחך ירושלם

תשובה

בס"ד
שלום רב,
אשכנזים נהגו להחמיר ולא לומר שם ד' אלא בתוך פסוק שלם.
ספרדים אומרים שם ד' אם הוא בהקשר נכון וראוי גם לא בתוך פסוק.
אפשר להתרשם מהמזמירות של שבת שהספרדים אומרים את השם במקום שבו הוא מתבקש. אשכנזים נוטים יותר לומר שם 'השם'.
צריך כמובן להקפיד בחזרות על השיר, לשיר בכובד ראש שלא יאמר שם השם לשוא.