אמונה בה'

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/08/09 01:01 כח באב התשסט

שאלה

שלום,אשמח שכבוד הרב יענה לי על כל סעיף בנפרד,תודה מראש:

א.מאיפה אפשר ללמוד בתורה על כך שצריך לבטוח בה' וגם לעשות השתדלות??

האם מסיפור אברהם שמצד אחד ירד למצרים שהיה רעב??ואם כן אפשר הסבר למה??

ב.האם כל דבר אפשר ללמוד מאיפה הוא נלמד בתורה??

ג.מאיפה בתורה לומדים שהכל לטובה??והכל מאת ה'??מאיזה סיפור בתורה??

תשובה

בס"ד
שלום רב,
על ההשתדלות והבטחון לומדים במקומות רבים - לדוגמה מפרשת השבוע,כתוב "כי תצא למלחמה על אויביך ונתנו ד' אלוקיך בידך" = מצד אחד אנחנו צריכים לקיים צבא שיוצא למלחמה ומצד שני כשמנצחים צריך לדעת ש-"נתנו ד' אלוקיך" הנצחון הוא בזכות ד'.
יש הרבה עדויות במקרא על הצבא של דוד ומלחמות הגבורה שלו ושל חייליו. עם זאת בפרקים רבים בתהילים כשדוד מדבר על נצחונותיו ברור לו שהם בישועת ד'. "ותאזרני חיל למלחמה..."
ירידת אברהם למצרים בזמן הרעב זו שאלה הראויה לדיון עצמי ולא קשורה דווקא לדיון על בטחון והשתדלות - יש שם פרשנויות שונות.
כל דבר אפשר ללמוד בתורה - עם זאת לא נשכח שלא הכל כתוב בתורה שבכתב. יש תורה שבע"פ והיא משלימה דברים שהתורה שבכתב לא הביאה.
שהכל לטובה והכל מאת ד' לומדים מסיפורים רבים. אחד הבולטים בהם הוא סיפור מכירת יוסף שהיה בסוף משנה למלך מצרים והושיע את כל משפחתו.
גם גורלו הקשה של דוד להיות נרדף על ידי שאול הפך לבסוף לגורם מחנך ומחשל ממנו נהיה דוד למלך החשוב ביותר בישראל.