אם יעלבו המארחים שאיני אוכל קטניות בפסח

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 20/03/02 05:47 ז בניסן התשסב

שאלה

לכבוד הרב שמואל אליהו שליט"א:

נהגנו מזה שנים במשפחתנו לא לאבול קטניות בפסח,

השנה אני ורעייתי חוגגים את ליל הסדר אצל משפחת אשתי שכן אוכלים קטניות בפסח. הייתי מאוד שמח אם הרב יוכל לענות לי על שאלתי בדבר התנהגותי והתנהגותם של מארחי בחג, האם עליהם להמנע מלהראוץ לי קטניות בחג (האם זה חמץ בשבילי עד כדי שאסור לי לראות) או שהם יכולים להכניס לביתם גם אם אני נמצא שם.

ורציתי בבקשה אם אפשר שהרב ייעץ לי כיצד להמנע מהעלבה ח"ו של חמי וחמותי בדבר, דהיינו איך להסביר להם בצורה הכי מכובדת ונעימה שאין ברצוני לאכול קטניות ועד כמה הם יכולים להמנע מלבשל דברים מסוג זה.

תודה רבה ופסח כשר ושמח לרב ולבני משפחתו ולכל עם ישראל, אמן.

תשובה

בס"ד

בפסח אין עלבונות. כל אחד צריך לקבל מראש שלכל אחד יש חומרות כאלה ואחרות מבית אבותיו.וכבר כתב האר"י ז"ל שאין לזלזל בשום מנהג וחומרה בפסח.

אבל אתה צריך לדעת כי קיטניות אינם חמץ לכן למעשה אין לך לחשוש כלל. מותר לך לראות אחרים שאוכלים קיטניות. מותר לך גם לאכול בצלחות שהם אוכלים ובלבד שלא תאכל קטניות ממש.מותר לך גם לאכול אוכל שבושל בסירים שבושלו בהם קיטניות.

כל זה בגלל שקיטניות הם לא חמץ.

ואם יגישו לך בצלחת קיטניות - אכול את השאר ואל תאכל לא את הקיטניות ולא את הרוטב שלהם.

ואם ילחצו מאוד - תסביר שיש לכם מנהג אחר מבית אבא שלא אוכלים קטניות, ואם אתה רוצה להתירו צריך התרת נדרים ועדין לא עשית זאת. וכו' וכך הם לא יעלבו.

חג כשר ושמח