אם במחתרת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/02/07 16:51 טז בשבט התשסז

שאלה

שלום רב

(שאלתי המקורית)

מה עלי לעשות אם במקרה כמו של שי דרומי החוואי מהדרום, בלי להיכנס לפרטי המקרה, אני רואה דמויות נכנסות לשטחי, לאחר שפרצו את הגדר. ברור שבאים על עסקי ממון, האם מותר לי לפגוע בהם(והאם יש להכניס כאן את השיקול הלאומי? בחינת "אפילו [באו על עסקי קש ותבן

.

שמחתי לקבל את תשובתך. אני מבין כי זהו נושא שעוד עתיד הדיון ההלכתי לסוב סביבו וכי זהו נושא מורכב ומסובך. ואולם בדיוק לשם כך נדרש אני לתשובה הלכתית מעשית. הרי בדיוק משום שמדובר כאן בדיני נפשות,יש נפקא מינה עצומה לתשובה.

תשובה

שלום וברכה
בשאלה כפי שאתה מציג אותה כעת התשובה ברורה יותר:
בשל העובדה שמותר לך לעמוד על ממונך, ואנו מניחים כי הוא בא גם לרצוח אותך אם אתה עומד על ממונך, זהו מקרה קלאסי של בא במחתרת.
השאלה הקשה היא מה קורה כאשר ברור שאין הוא בא לרצוח אותך, ושאם תעמוד על ממונך הוא ילך משם, אלא שלך אין כוח לעשות זאת כי אתה חלש מול כל הקבוצה, והדרך היחידה למנוע את הגזל היא להרוג את הקבוצה.
זו שאלה קשה מאוד. על פניו נראה שאסור, אולם יוצא מצב מסובך, שקבוצה הבאה ביחד והיא חזקה תוכל לגנוב בכל מקום בו השלטון לא מתפקד, וזו בעיה לא פשוטה, שעליה אין לי תשובה.

כל טוב