אל תקרי כך אלא כך...

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 01/10/10 02:52 כג בתשרי התשעא

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום,

ידוע שחז"ל פעמים רבות דורשים פסוקים בדרך לא מובנת של שינוי דרך הקריאה המקורית. לדוגמה "וכל בנייך לימודי ה' ורב שלום בנייך" - אל תקרי בנייך אלא בונייך.

או "הליכות עולם לו" - אל תקרי הליכות אלא הלכות. וכן על זה הדרך פסוקים רבים.

שאלתי היא - מה זה הכלל הזה? על מה הם מסתמכים בשינוי הכתוב?

תודה רבה.

תשובה

ב"ה

שלום.

אין מדובר בשינוי הכתוב .
מה שכתוב נשאר כתוב ויש לו פירוש של ,פשוטו של מקרא" על פי מה שכתוב.

ישנם רובדים נוספים שניתן ללמוד אותם ממה שכתוב בתחום [הבנת] המילה. חז"ל הם אלה שקבעו שיש מילים שניתן להבין אותם במשמעות [נוספת] מעבר למילה הכתובה.

נמצאנו למדים שמשמעות הביטוי אל תיקרי כך אלא כך היא בעצם הוספה .
דוגמא לכך הפסוק שמופי בנוגע לשמו של ייעקוב אבינו לא יקרא שמך עוד יעקוב לא ישראל והכוונה ששמו יהיה [גם] יעקוב [וגם] ישראל.

בברכה,

עוזיאל אליהו