אלוהים מסתתר וזה לא מסתדר

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/09/12 12:40 כד באלול התשעב

שאלה

שלום,

יש לי כמה שאלות בענייני אמונה,

אלוהים מסתתר וזה לא סוד.

אבל למעשה הוא מסתתר כל כך הרבה זמן, וכל כך טוב.

עד שחלק גדול מהעולם בכלל לא מאמין בקיומו.

אפילו חלק גדול מהעם שלו לא ממש מאמין. יש זכר, כל מיני מנהגים אבל זה לא משהו ברור.

האם הבחירה של אנשים להיות מאמין או לא היא כל כך שרירותית?

חז"ל אומרים שמלוא כל הארץ כבודו, אז זה היה צריך להיות די פשוט וברור. אבל זה לא.

אדם מוצא עצמו במציאות. וגם אם יהיו לו טיעונים טובים של השכל בקיום של אלוה כזה או אחר... ואיך אפשר להאמין על סמך הרגש....

איך אפשר להאמין על סמך מסורת... מתי שהוא זה נהיה כבר לא אמיתי. איך אפשר להאמין ללא המפגש?

חז"ל מספרים כי אחת מ'מידות' האל הן שהוא רחום, בתפילה הוא מכונה אבינו.אבל, איך אב מסתיר את פניו מבניו כל כך הרבה זמן?.

תודה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אלוקים מתגלה ללא גבול - אבל לא כל אחד מוכן להביט אליו.
לך ברחוב ותשאל אנשים. יהיו כאלה שלא יבינו מה אתה רוצה מהם, אבל רבים אחרים יספרו שהם פגשו את אלוקים רק אתמול או לפני שבוע, בטבע או בבית כנסת, באסון או בשמחה...

אתה צודק, באופן פומבי אלוקים לא מתגלה - אבל זו דרכו מעולם. הוא התגלה רק פעם אחת בהיסטוריה, במעמד הר סיני.

התנ"ך מלמד אותנו שגם בנסיבות בהם הופעתו היתה הרבה יותר נכרת (בתקופת המדבר, בזמן השופטים והמלכים כאשר בארץ הסתובבו נביאים ועשו מופתים) לתופעות הללו לא היה כוח משכנע - עובדה שבאותם ימים החוטאים ועובדי האלילים היו נפוצים ביותר. תמיד יש חלקים בעם ובעולם שלא מאמינים. כיום אלוקים לא כופה את עצמו עלינו, האמונה בו היא בחירה לכן אל כולם מאמינים אבל מי שמאמין יודע שזה הרצון שלו, שום דבר לא נכפה עליו.

המסורת ועם ישראל אינם זכרון מפעם. הם תופעה דינמית וחיה ממנה עולה עכשיו האמונה באלוקים. עם ישראל גורש מארצו, התפזר בין עמים שונים וחי בדכוי במשך אלפי שנים כשהוא שומר על זהותו בכוח התורה והמצוות. לאחר מכן התעשת וחזר לחיות בארצו. זה נס שאין כדוגמתו בהיסטוריה. אם תוסיף לכך את העובדה שלפני שלשת אלפי שנים היו אנשים שדברו בשם אלוקים וצפו שכך יהיה. הרי לך הוכחה למציאות אלוקים, להשגחתו, לאמיתות התורה ולבחירת עם ישראל.

אתה צודק, קשה להאמין ללא מפגש - לכן אלוקים מזמין כל אדם מישראל למפגשים רבים מאוד: דרך התבוננות בפלאי הטבע, דרך הקשבה לפנימיות הנשמה, דרך תפילה או לימוד תורה...

שאל פעם מישהו את אחד הצדיקים: "היכן אלוקים נמצא"?
השיב הצדיק: "אלוקים נמצא בכל מקום שמאפשרים לו להכנס אליו"...
שנה טובה