אכלתי בתשעה באב בטעות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 22/08/05 23:35 יז באב התשסה

שאלה

שלום לרב

אני די מסורתית, ומשתדלת לצום לפחות בתשעה באב וביום הכיפורים.

השנה הייתי בתשעה באב בטיול, ולצערי הרב לא שמרתי על הצום.

מאז אני נורא אוכלת את עצמי ורוצה לעשות משהו לכפר על זה.

מה אני יכולה לעשות

תודה

תשובה

בס"ד

במקרה שלך הייתי מציעה לך לצום יום אחר במקומו. גם לקבל על עצמך ללמוד למה אנחנו צמים בתשעה באב. להבין את הערך שלו ולנסות להתחבר אליו.

אם זה מאוד קשה לך - תתני לצדקה מחיר אוכל של שלושה ימים שלך.

ההלכות הם:
- מי שאכל בטעות ביום צום ונזכר תוך כדי הצום - צריך להמשיך את הצום.

- מי שאכל בכוונה ביום צום - צריך לתקן את מה שקילקל. במקרים של זילזול חמור לצום שלושה ימים. יום שני, יום חמישי ואחר כך שוב יום שני.

- במקרים פחות חמורים - לצום רק יום אחד ולתת לעניים צדקה מחיר של ארוחה של שני ימים.

- במקרה שאדם הכניס את עצמו למקרה של חוסר ברירה - רק יום אחד של צום.

- במקרה של שוגג גמור - לא לצום, רק לתת צדקה את מחיר האוכל של אותו יום לצדקה.

(מקורות: שו"ע תקסח סע' א כה"ח תקמט ס"ק ז. כה"ח תקנח ס"ק יב).

בהצלחה