אכילת בשר לאחר דגים

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 21/03/02 02:21 ח בניסן התשסב

שאלה

שלום כבוד הרב!

למה אסור לאכול באותו מזלג דג ומאכלים אחרים? למה צריך להחליף את המזלג אחרי שאוכלים דג?

תשובה

מה שנוהגים להחלי ף מזלג לאחר אכילת דג אינו ענין לדג לבדו. אלא האיסור הוא לאכול דג ובשר ביחד. ומכיון שכאשר אוכלים את הדג, נשאר חלק מן הדג או רוטב של דג ע"ג המזלג מחליפים אותו. וכנ"ל לצלחת או לכל דבר שנגע בדג, דהיינו צלחות או כלי הגשה. אין חובה להחליף אלא אפשר לשטוף. וכל זה שייך כמובן רק כאשר רוצים לאכול דג לאחר הבשר או להיפך. ולא רק זה אלא צריך ג"כ לנקות את הפה משאריות הדג. זה עושים ע"י שטיפה והדחה דהיינו לשתות משקה (לא חייב משקה חריף) ולאכול משהוא. זה צריך להיות משהוא לא רך-כגון תמרים- אלא משהוא קצת קשה כגון לחם.
כך כתוב בשו"ע יור"ד סימן קט"ו סעיף ב-ג:
"צריך להיזהר שלא לאכול בשר עם דג ביחד מפני שקשה לצרעת … ומכל מקום יש לאכול דבר בניהם ולשתות דהוי קינוח והדחה. "