אכילה במסעדה ללא תעודת כשרות

חדשות כיפה הרב אייל קרים 11/06/02 16:17 א בתמוז התשסב

שאלה

נדהמתי לקרוא את תשובת כת"ר המופיעה בכתובת

https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=8224

איזה היתר יש לאכול במסעדה ללא תעודת כשרות??

איך יכול השואל לדעת שהאוכל "כשר" ללא השגחה ופיקוח משגיח יר"ש ?

אודה לכת"ר אם יאיר את עיני.

תשובה

השואל שאל אם מותר לקנות אוכל כשר למרות שאין תעודת כשרות. על כך השבתי שכן. אינו מחובתי לבדוק כיצד יודע הקונה שהמזון כשר. במקדונלדס מוכרים עוגיות "מאפינס"שהם עוגיות שוקולד-צי'פס ממאפית אנג'ל שלה הכשר בד"ץ. ולכן אם ידוע לקונה בכל דרך שהיא שהלחם בצל למשל, הנמכר ב"ארומה" הוא ממאפיה כשרה, וכגון שבדק בטלפון עם המאפיה, אין בהעדר תעודה כדי למנוע ממנו לקנות מוצר זה. וקל וחומר כל מה שמופיע באריזות עם חותמת כשרות.
כלומר, איננו סומכים כלל על אמירתם של בעלי המסעדות או המוכרים, אלא על השואל שיודע מתוך ברור שעשה שהמזון אותו הוא קונה – כשר.
פשוט שכשרות כוללת לא רק את המזון אלא גם את הכלים, תרומות ומעשרות וכו', ובלי זה ודאי שאין לקנות שם והדברים פשוטים. ומי ששואל שאלה בהלכה בודאי יש לו ידע מינימלי זה, ורצונו לא להכשל, שהרי הוא שואל, ואכן שאלתו היתה רק אודות העדר התעודה, אם זה לעיכובא.