אכילה במסעדה לא כשרה

חדשות כיפה הרב אייל קרים 16/06/02 10:24 ו בתמוז התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום רב.

ברור לי שמעיקר הדין מותר לקנות מזון ש"בוודאי ידוע לי שהוא כשר" (כגון דברים סגורים בהכשר, שתיה קלה - קולה/קינלי, או עוגיות שנאפו במאפיה כשרה) גם במקום המוכר מזון שאינו כשר.

אך האם לא רצוי להחמיר ולא לקנות בחנויות אלו בארץ ישראל:

א. משום מראית עין

ב. כדי לא לחזק עוברי עבירה ומחטיאי הרבים בארץ הקודש

כל זאת כמובן במידה ואפשר לקנות בחנות אחרת את המוצרים הנ"ל - ובדרך כלל אפשר.

תודה ויישר כח

תשובה

אין איסור מראית עין כי הרואים תולים שהוא קונה מוצר כשר שאכן נמצא בחנות. מצד מחזק ידי עוברי עבירה, זה נאמר על כגון אדם שחורש בשביעית ואני צופה "וזורק" לו מילת עידוד וכד'. אבל כשאני קונה מוצר כשר מחנות הפתוחה בשבת, או מכזו שמוכרת גם מזון טרף, אנני סבור שזהו הגדר המדויק של חיזוק ידי עוברי עבירה כי זה בגרמא רחוקה ובעקיפין. אמנם אם יש אפשרות לקנות בחנות אחרת שבה רק מזון כשר, כך יש לנהוג. אבל כשלא ניתן, ויש אילוף לקנות, או לשתות מים במקום כזה, איני רואה סיבה הלכתית לאסור זאת.