אי קיום הבטחה -כאי קיום נדר?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/08/10 17:55 ה באלול התשע

שאלה

שלום...

אשמח אם תוכל להסביר בעניין הבטחה וכיצד הוא תופס. המקרה שלי הוא:

להורי יש בעיות משפטיות. הבטחתי לעצמי בלי לומר בפני מישהו, שאני אצלם חלק מסידור התפילה ואפיץ אותו בכ- 1000 עותקים על מנת לזכות את הרבים ועל מנת שיעזור להורי בדיון המשפטי שהוא מכריע.

הגיע הדיון, ומה שמדאיג אותי, שלפני הדיון הזה רציתי להפיץ את סידורי התפילה שאדפיס, על מנת שבורא עולם יתן לנו מזל בדיון.

לצערי, כאילו הייתה התדרדרות באותו דיון, ודברים החלו ללכת לרעתנו. ושוב יש דחיה.

אני מרגישה שההתדרדרות בנושא המשפטי היא בגללי.

על אף שאמרתי בלי נדר בעניין הפצת הספרים, ועל אף שלא ביקשתי את רשות הורי להבטחה הזו, אני מרגישה שמצבנו התדרדר בגללי, ושאילו לא הייתי מבטיחה כלל, אולי המצב לא היה כזה גרוע.

המצפון שלי לא שקט כלל. ואני מרגישה שכן יצא כאילו נדרתי נדר. עצם זה שהבטחתי את הדברים האלה בפי.

אני מרגישה, שבורא עולם דחה את הדיון, רק בכדי לתת לי, הזדמנות נוספת לקיים הבטחתי. כיון שזה דיון מכריע עבורנו.

אני בת 30 ולא צעירה אומנם. אך האם הבטחה שכזו נחשבת לי, ומה דין המעשים שעלי לעשות, באהבה גדולה כמובן.

ואני חייבת לציין, שאני רואה עזרה של הקדוש ברוך הוא מרגע לרגע בחיי. כאילו הקדוש ברוך הוא מדבר איתי, לא במילים, אלא במעשים.

כפי שנאמר: " ברוך אתה השם, שומע תפילה".

אנא עזרתך ועצתך במהרה, בעזרת השם שתמליץ לי באמת, את הדרך הנכונה.

יש לי קשר של עזרה מיוחד מהקדוש ברוך הוא.רק הוא שומע את כאבי והוא עוזר לי.על אף שאיני קוראת לו בתפילה. הוא יודע כל מחשבותי. "בטרם קראתי ויענני".

אני מרגישה שאני חייבת לקיים את הנדר שהבטחתי לקדוש ברוך הוא: "נדרי לאדוני אשלם".

מרגישה שהכל הולך לרעתנו מאז שהבטחתי הדבר.

אך אינני יודעת כיצד יסתיימו הדברים אילולי הבטחתי את מה שהבטחתי. אולי ההבטחה שלי היא נוצרה מידי שמים, לטובתנו.

עלי להדגיש, שהקדוש ברוך הוא עזר לי ותמיד שומע את התפילות שלי. הוא לא מחסיר ממני דבר.

המצב שנוצר מצער אותי מאוד. מרגישה חסרת אונים. כאילו לקחתי את גורלנו על גבי, ומה גם שעשיתי נזק. כאילו לא הייתי צריכה כלל להתערב או להבטיח דבר. רק רציתי בעזרתו של הקדוש ברוך הוא עבור הורי ואחיי.

בברכת עזרה ישועה ונחמה ושבוע טוב ומבורך,

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מתברר שדווקא לענין צדקה מחמירים מאוד בנדרים וגם בנדר שבלב.

אם אמרת בפרוש 'בלי נדר' - תלוי כיצד אמרת זאת, האם בתחילת המשפט אמרת 'בלי נדר', ואז זה תופס. או לאחר ההתחייבות, בסוף המשפט, הוספת 'בלי נדר' - ואז הנדר קיים.

בדיוק בגלל סיבות אלו ממליצים מאוד שלא לנדור!

אם נדרת עלייך לשאת באחריות או להתיר את הנדר על ידי פניה לרב שיסדר לך את התרת נדרים.

להלן קטעים מתוך שעור של הרב אליהו זצ"ל בקישור

http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=573