איסור נגיעה בזמן הלידה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/04/12 11:29 יג בניסן התשעב

שאלה

שלום רב,

אני בחודש התשיעי להריוני, ורציתי לדעת למה יש איסור לבעל לגעת באשתו דווקא בזמן קשה כמו לידה ובזמן המקרב שמיד לאחר הלידה?

בד"כ נשים לחוצות בתחילת הלידה, כואב להם מאוד והן צריכות תמיכה מבעליהם- חיבוק, להחזיק את היד וכדו.

כמו כן, מיד לאחר הלידה, עומדים בני הזוג עם הרך הנולד ואפילו לא יכולים להתחבק!

כיצד שני עניינים אלו תורמים לאישה, לבעל או לקשר שביניהם?

אני מבינה את הטעם באיסור נידה בשאר השנה, אך בשבוע של הלידה זה נראה לי פוגע בקשר, ולא עוזר לו.

תודה רבה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלה שלך מחייבת ברור יסודי במושג "טעמי מצוות".
לא פעם אנחנו שומעים טעם למצווה שמאוד מדבר אל לבנו, אין זה מחייב שהטעם הזה הוא הסיבה בגללה באמת קבע הקב"ה את המצווה.

לדוגמה, לפני מספר שנים נפוצה דעה שמילת זכרים מונעת מחלות שונות. הדבר הביא לכך שהורים לתינוקות נוכרים ערכו להם מילה כדי להגן על בריאותם. כיום יש כבר מחלוקת על התועלת הבריאותית של המילה...

עלינו לזכור שלנותן המצוות יש שיקולים שהם מעל ומעבר להבנתנו. לכן קיום המצוות שלנו בא קודם כל מתוך ציות עיוור לרצון ד´. כפי שאמרו אבותינו: "נעשה ונשמע".

אמנם טוב וראוי לעסוק בטעמי המצוות כדי שהמעשים שאנו עושים יבואו מתוך הסכמה פנימית מלאה ושלמה של מחשבה ומעשה אבל כל זה רק לאחר הבנה מהותית שקיום המצוות הוא לפני, ומעל הכל, התגייסות מלאה למען רצון ד´ בעולם.

בנושא שאת מעוררת: המחיר הזוגי של איסור נידה, את נכנסת לתחום רחב של מצוות שדורשות מאתנו ´קרבן´ = ויתור כואב כדי לקיים אותן. כאן נמצאים כל הצומות למניהם, כל איסורי האכילה למניהם ועוד איסורים רבים.

נכון שהקשר הגופני בין בני זוג הוא מאוד חשוב וקשה לוותר עליו. יש רגעים בחיים שהדבר אף קשה ביותר, אבל במחשבה מעמיקה אפשר לומר שזה אחד הצדדים היפים והחזקים בקיום כל מצוות ה-´לא תעשה´: הנכונות להקריב קרבן יקר כדי למלא את רצון ד´. חז"ל (אבות ה; כב) קבעו בענין זה את הכלל: "לפום צערא אגרא" - השכר על המצווה לא נקבע באופן אובייקטיבי אלא כל אדם מקבל שכרו לפי ה-´מחיר´ שהוא שלם כדי לקיים את המצווה. העומק של הרעיון אינו במושג ´שכר´ באפן פשטני, אלא כביטוי למידת הקרבה של האדם לאלוקים.
הדבר נכון גם בדברים שבין אדם לחברו - ככל שזולתך יקר לך, כך תסכים לעמול ולהקריב יותר למענו.

תזכי בעזרת ד´ ללדת בברכה ובשמחה