איסורים בחול המועד

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/04/06 12:35 יא בניסן התשסו

שאלה

בכללי מה אסור לעשות בחול המועד?ובפרט האם מותר לכתוב בחול המועד לצורך לימוד למבחן שיתקיים אחרי החג?מותר לגזור כתבות מעיתונים (לא לצורך מלאכה)?מותר לעבוד בגינה?

תשובה

שלום וברכה
לא ניתן לסכם כמה סימנים בשולחן ערוך במילה "בכללי".
על כן אומר רק משהו אחד "כללי", אולם יש לברר כל נושא לגופו.
ב"כללי" נאסר עלינו לבזות את המועד בעשיית מלאכה במועד, מלבד כאשר מדובר בחמישה תחומים: דבר האבד, פועל שאין לו מה יאכל, צרכי הרבים, דבר שאינו מעשה אומן ולצורך המועד.
לפיכך, כתיבה בחול המועד לצורך מבחן היא בעיקרון ביזוי המועד, אלא אם כן ניתן להגדיר אותו כדבר האבד, וגם אז הדבר תלוי האמנם לאורך הימים כולם לפני חול המועד למדו למבחן, ולא כיוונו דווקא את הלימוד למועד.
גזירת כתבות מעיתונים – השאלה היא לצורך מה.
בגינה – אין לעבוד.

כל טוב