איך קיימו אברהם יצחק ויעקב את התורה?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 17/04/07 22:15 כט בניסן התשסז

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב..

1)את התורה קיבלנו במעמד הר סיני- אז מה הדורות הקודמים לא למדו תורה?אדם,אברהם יצחק?יעקב? כפי שהבנתי ה למדו תורה"יעקב איש תם יושב אוהלים"- אבל איך הם למדו?מה הם למדו?מאיזה תורה?

2)במה החזיר שונה מהגמל? כאילו אני מתכוון שאת החזיר ממש כולם מכירים אותו וחלא אוכלים אותו וכאילו הוא החיה הכי לא קשורה?במה הוא שונה מהגמל או מהחמור??

תודה רבה!

טל

תשובה

ב"ה

שלום.

נאמר בתורה בספר בראשית פרק כו ["עֵקֶב אֲשֶׁר שָׁמַע אַבְרָהָם בְּקֹלִי וַיִּשְׁמֹר מִשְׁמַרְתִּי מִצְוֹתַי חֻקּוֹתַי וְתוֹרֹתָי"]
והסביר רש"י :
[וישמר משמרתי] - גזרות להרחקה על אזהרות שבתורה, כגון שניות לעריות ושבות לשבת:
[מצותי] - דברים שאילו לא נכתבו ראויין הם להצטוות כגון גזל ושפיכות דמים:
[חקותי] - דברים שיצר הרע ואומות העולם משיבין עליהם כגון אכילת חזיר ולבישת שעטנז שאין טעם בדבר אלא גזירת המלך וחקותיו על עבדיו:
[ותורתי] - להביא תורה שבעל פה, הלכה למשה מסיני"

והרמב"ן הולך בדרך אחרת ואומר "שלמד אברהם אבינו התורה כלה ברוח הקדש ועסק בה ובטעמי מצותיה וסודותיה, ושמר אותה כולה כמי שאינו מצווה ועושה, ושמירתו אותה היה בארץ בלבד".

אגב, לפי דברי חז"ל ספר היצירה היא ספר מזמן אדם הראשון ווכן פרק "מזמור שיר ליום השבת".

2) החזיר אסור באכילה וגם הגמל וגם החמור. ואכן כשרוצים לתת דוגמא לדבר שאסור אז משתמשים בחזיר כי חזיר פושט את טלפיו ואומר: "טהור אני" כי אצל חזיר יש סימן טהרה אחד ולמרות זאת הוא אסור באכילה ואל לנו ללכת שבי אחר תעתועיו.במדרש רבה בתהילים נמשל חזיר הבר לעמלק: ["מה החזיר בשעה שהוא רובץ פושט טלפיוכלומר ראו שאני טהור כך אומה רשעה זו גונבת וגוזלת וחומסת ומראה כאילו הם על-פי דין ומשפטי אמת".]

החזיר מסמל את עמלק [את העמלקיות ]: הוא סמל הצביעות,הוא פושט טלפיו כדי להראות שהוא [ מפריס פרסה ] ואולם אין זו אלא חיצוניות. אין בו סימן הטוהרה הפנימי [העלאת גירה], הוא חסר טוהר פנימי, ולכן טומאתו מתועבת יותר.

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.