איך קושרים חוטי טלית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 15/02/02 08:23 ג באדר התשסב

שאלה

מהו אופן עשיית הטלית ע"פ הספרדים (בא"ח)- האם צריך לחלק את הקשרים לחוליות של שלוש?

ומה הדין לגבי טלית קטן?

אם הרב יכול להביא מקורות...

תשובה

בס"ד

לוקחים את ארבעת החוטים, שלושה קטנים ואחר גדול. ולפני שמכניסים את ארבעתם בנקב שבשולי הטלית אומרים "לשם מצות ציצית". ומכניסים את ארבעת החוטים שיהיו שמונה.
לאחר שתחב את ארבעת ראשי החוטים בכנף הטלית, יאמר לפני שיקשור : "הריני קושר לשם מצות ציצית"
אם הטיל ציציות בטלית, וחשב בלבד "לשם מצות ציצית", יש מכשירים.
לאחר שיקשור שני קשרים, יפריד בין ארבעת החוטים שמימין לארבעה שמשמאל, קושרים בעניבה ראש של ארבעת המיושרים ולא הקצה השני שבו שלשה בגובה אחד והרביעי ארוך מכולם.
כך יהיו נפרדים עד סיום הקשירה והכריכה. והטעם, שגם אם ינתקו כל החוטים מצד אחד, הציצית כשרה, ואם לא יעשה כן וינתקו שני חוטים יש לחשוש שמא שני החוטים שנתקו הם חוט אחד, והציצית פסולה.
צריך לתת את ארבעת חוטי הציצית בכנף הטלית בתוך הנקב שיהיו תלויים משני צדדיו, כדי שיהיו שמונה חוטים.
יקשור ראשי כל חוט וחוט של הציציות, כדי שלא יתפרדו משזירתם - ואינו מעכב.
יש לדקדק שהגדיל יהיה תלוי על צידו של הכנף, ולא תלוי ויורד כלפי הקרקע.
סדר הקשירה כך הוא : אחרי שהעביר את ארבעת החוטים בנקב, ויש לו ארבעה חוטים מכל צד, יקשור את שתי הקבוצות של ארבעת החוטים אחת בשניה שני קשרים ויכרוך שבע כריכות, ושוב שני קשרים ושמונה כריכות ושני קשרים וי"א כריכות, ושני קשרים וי"ג כריכות, ובסוף שני קשרים, ס"ה ט"ל כריכות כמנין "ה' אחד".

הכריכות יהיו כריכת עיגול על ידי החוט הארוך מכולם ובסוף הכריכה יש לעשות קשר טבעת.

טוב שאת הכריכות יחלק לחוליות של שלוש שלוש.

יש נוהגים במקום ז', ח' י"א, י"ג כריכות, לכרוך בסדר של 6 ,5 ,10, 5 כריכות, שרומז על שם "הויה" ברוך הוא. ואנו נוהגים לעשות בטלית גדול ט"ל כריכות, ובטלית קטן כ"ו כריכות.

----
שו"ע סימן יא סעיף יד כה"ח שם ס"ק מז - בן איש חי לך לך א