איך להתגבר על הקנאה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/05/11 00:45 ב באייר התשעא

שאלה

שלום רב!

אני מרגישה שזה מאוד קשה לי להתגבר על קנאה..

אני לא מבינה איך זה הגיוני לראות את הטוב שבאחר בלי לקנאות בו לדוגמה אם רואים שאדם מאוד חברותי ואנחנו מרגישים פחות חברותיים אז לרוב נרגיש קנאה..

יש לי עוד שאלה גם בקשר לקנאה על מקרה שיש ליביומיום יש לי חברה שקשה לה עם חברות אבל אני יודעת שבאמת היא ילדה מאוד חברותית כשאני רואה אותה יותר שמחה ויותר מתחברת ישר יש לי קנאה אליה אני לא יודעת איך להתגבר על זה..

אני ישמח לקבל עזרה..תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,
נקדים ונאמר, בהמשך לדברים שלך, שההתגברות על הקנאה היא לטובתך. רגש הקנאה מעיק ומזיק מאוד בעקר למי שמקנא, לכן אם נמצא דרך להמעיט או לסלק את הקנאה ניטיב, בראש ובראשונה, עם עצמנו.

אפשר לסלק את הקנאה בשני מסלולים: האחד מתחיל בפנים ומסתים בחוץ והשני מתחיל בחוץ ומסתים בפנים.

השורש הפנימי של הקנאה הוא בהשוואה בינך לבין אחרים. תארי לעצמך שאת לבד בעולם. אין אחרים להשוות את עצמך אליהם, כל המעשים שלך הם רק שלך, אין מישהו שהוא יותר או פחות ממך. במקרה כזה כל מה שתצליחי לעשות ולהשיג – יעניק לך שמחה וסיפוק. בעולם שאין אחרים אין קנאה.

עכשיו תקחי את הדמיון הזה למציאות שלך עם החברות שסביבך. תאמרי לעצמך שאת מיוחדת בכשרונות ובתכונות שלך, אין עוד אחת כמוך, מבחינה זו את לבד בעולם, לכן את לא משווה את עצמך, לאף אחת. כל מה שאת עושה, יותר או פחות, זה שלך – כאילו שאין אחרים סביבך.
תחשבי כך גם על החברות שלך. לכל אחת התכונות שלה, הרקע המיוחד שלה, הכשרונות שלה. כל אחת מיוחדת, כל אחת לבד בעולם ואין להשוות אותה, לא לחברות האחרות ולא לעצמך.

בחסידות מסבירים את הגישה הזאת בכך שכל אדם הוא כמו 'אות' בספר תורה. אין מקום להשוות בין אות ואות. לכל אות יש מקום מיוחד והספר צריך אותה דווקא במקום הזה. אין אות אחת במקום אחרת.
עם זאת כל האותיות צריכות אחת את השניה – הספר השלם מורכב מכלל האותיות ואסור שאפילו אות אחת תחסר.

המסלול השני – 'בעקבות המעשים נמשכים הלבבות' (זו גם התשובה לקנאה שיש לך ביום- יום). כאן הדגש הוא חיצוני, מכוונים את ההתנהגות שלנו. לא נאפשר לקנאה להשתלט על ההתנהגות שלנו. נאהב וניטיב דווקא לאלו שאנחנו מרגישים כלפיהם קנאה. נסלק את הקנאה שבלב בכך שננהג כלפיהם בפועל באהבה ואחווה. נזכור שהקנאה מזיקה בעקר לעצמנו, לכן עלינו להשתדל להסתלק ממנה ומההשפעות הרעות שלה.

אלו לא דברים שמגיעים אליהם מיד, אבל אם משקיעים מאמץ בהסתלקות מהקנאה, מצליחים במשך הזמן להתגבר עליה יותר ויותר.

בהצלחה!